Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Lehet saját tigrised, csak ne akard hazavinni!

2018. október 5. 12:00
A Másnaposok klasszikus jelenetében hőseink – ha szabad ezzel a képzavarral élnem – egy tigrissel néznek farkasszemet a lakásban. Jó dolog, ha az ember annyira szereti az állatokat, hogy mindenképp gondoskodni akar például egy nagymacskáról – és ezt ma már bármelyikünk megteheti. Csak ne a fürdőszobában!

Arról, hogy különleges állatokkal nem egyszerű foglalkozni, már írtunk a héten. Sokakat elkap a kezdeti lelkesedés, de sajnos az újdonsült gazdik jelentős része – mikor szembesül azzal, hogy a Magyarországon nem őshonos állatok puszta életben tartása mennyi energiát és odafigyelést igényel – így vagy úgy megszabadul „kedvencétől”. Jobb esetben továbbadja valakinek, aki megfelelő körülményeket tud biztosítani, rosszabb esetben szabadon engedi valami félreeső helyen, ami általában egyenlő a halálos ítélettel. Meg azzal, hogy Both Zoltánt kell riadóztatni a játszótéren kóborló aligátorteknősök miatt.

Azok, akiknek fontos, hogy egykor nagy lelkesedéssel beszerzett állatuk a könnyes búcsú után is életben maradjon, gyakran valamelyik állatkerthez fordulnak segítségért. Török László, a Veszprémi Zoo igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy egy időben az ékszerteknősök miatt keresték meg sokan az intézményt. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a cuki kis teknősök nem maradnak örökké aprók: akár két tenyérnyi méretűre is megnőnek, ami gyakran váratlanul éri az állattartókat. A vadaspark ezért hat-hét éve egy külön akciót is indított az ékszerteknősök befogadására. Az eredmény sokkoló volt: több mint száz egyedet hagytak náluk.

„Belegondolni is rossz, mi történt volna, ha ezeket az állatokat egyszerűen szabadon engedik” – mondta az igazgató. Az ékszerteknősök esetében ugyanis épp ellenkező a probléma, mint Ákos agámájával, ami minden gondoskodás és odafigyelés ellenére is elpusztult. Az ékszerteknős invazív faj: egyedei életben maradnak, elszaporodnak és óriási kárt okoznak az őshonos állat- és növényvilágban – éppen ezért ma már sokkal szigorúbb szabályozás vonatkozik rájuk, mint anno, az állatkert akciója idején.

A budapesti Feneketlen-tavat elfoglalták az ékszerteknősök (fotó: Főkert)A budapesti Feneketlen-tavat elfoglalták az ékszerteknősök (fotó: Főkert)

A teknősök mellett a Veszprémi Zoo elsősorban madarakat és hüllőket vett át az elmúlt években, de csakis olyan fajokat, amelyeknek megfelelő körülményeket tudnak biztosítani. A tendencia egyébként pozitív Török László szerint: sokkal kevesebb extrém állatot szereznek be – és ebből következően adnak tovább – az emberek, mint a rendszerváltást követő kaotikus időszakban, amikor a fürdőkádban tartott oroszlán sem volt annyira elrugaszkodott gondolat.

Aki viszont mégis szeretne saját nagymacskát, elefántot vagy bármilyen nem őshonos állatot, annak valóban érdemes az állatkertet célba vennie: az örökbefogadást ugyanis pont erre találták ki. A befizetett összeggel – és itt már ezer forinttal is el lehet indulni! – a szívünknek kedves állat gondozásához járulhatunk hozzá, harmincezer forintért pedig a nevünket is elhelyezik a kifutónál és bérlettel is megajándékoz minket a zoo, hogy rendszeresen látogathassuk kedvencünket. És közben nem kell aggódnunk: a nevünkre vett állat a neki megfelelő körülmények között élhet, megkapja a gondoskodást, amire szüksége van.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén is strucctojással díszített fa várja az állatkert látogatóit a Gulya-dombi bejáratnál az ünnepi hosszú hétvégén. tegnap 14:30 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Húsvét előtt negyven napig a hithű keresztény ember böjtöl. Vagy legalábbis a legújabb vallási trendek szerint lemond valamiről, ami számára fontos az életben. Mi most a klasszikus pénteki húsmentes étkezés irányából közelítettük meg ezt az időszakot és megnéztük, a Veszprém belvárosi éttermek mennyire figyelnek arra, hogy a napi menükben legyen húsmentes alternatíva is. 2024. március 21. 20:28 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.