2019. június 19., szerda
Gyárfás névnap

Étek és lélek

Mindenkinek vannak jó és rossz napjai, és vannak ételek, amiket szeret, és amelyeket kevésbé. Vajon van összefüggés a kettő között? Bizony hogy van, mégpedig oda-vissza. Függ a kedvünk attól, hogy mit ettünk és a lelki állapotunk is befolyásolja, hogy mit eszünk.

Három módon befolyásolhatja az étkezés a kedvünket:

  • A táplálék segít az agyunknak olyan anyagokat, neurotranszmittereket termelni, amelyek részt vesznek a kedvünk kialakításában.
  • Az elfogyasztott étel befolyásolja a vércukor szintünket, amely kihat a kedvünkre és energiaszintünkre.
  • Illetve az étel íze, illata előidéz emlékeket, érzéseket, ezáltal hat a hangulatunkra.

Amikor nem eszünk elég tápláló ételt, akkor a szervezetünkben vitamin- és ásványi anyag hiány alakulhat ki, és ez bizony befolyásolja a közérzetünket, energiaszinünket és még az agyi funkciókat is, akár depresszióhoz is vezethet. Vashiányban például nagyon fáradékonynak, letargikusnak és gyengének érezhetjük magunkat. Folsav illetve szelén hiányban nagy az esélye, hogy depresszív hangulatba kerüljünk.

Azt javaslom, hogy ha így érezzük magunkat, akkor mindenképpen legelső körben gondoljuk végig, hogy milyen a táplálkozásunk és vajon megkapja-e a szervezetünk a szükséges tápanyagokat. Ha úgy érezzük, nem, akkor itt az ideje, hogy változtassunk rajta.

A rendszertelen étkezési szokások is befolyásolják a kedélyállapotunkat. Szervezetünknek megfelelő időközönként szüksége van táplálékra és a benne lévő tápanyagokra, amelyek az energiát szolgáltatják, ha ezt nem kapja meg akkor ez idegességet, fáradtságot okozhat. Amikor a diéta miatt szinte egészében kiiktatunk egy teljes egész esszenciális tápanyagcsoportot, mint például a szénhidrátok, akkor enerváltnak és rosszkedvűnek érezhetjük magunkat.

Minden makrotápanyagra szükségünk van, a szénhidrátra is, hogy energiával lássa el a szervezetünket és az agyunkat, illetve a szerotonin előállításához is szükséges, ami pedig az örömérzetet biztosítja. Persze nem egy jó adag péksüteményre kell gondolni, hanem az összetett szénhidrátokra, amelyek megtalálhatók a teljes őrlésű gabonaipari termékekben és az abból készült kenyérfélékben, zöldségekben, gyümölcsökben és a hüvelyesekben.

Friss vagy feldolgozott? Egyes feldogozott élelmiszerek, főleg amelyek tele vannak hozzáadott cukorral nagyon nagy vércukor ingadozáshoz vezethetnek, amely rossz hatással van közérzetünkre. Tápláljuk a testünket és a lelkünket egészséges ételekkel és próbáljunk meg változatosan étkezni!

Csík Orsolya
dietetikus, táplálkozási tanácsadó