Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Idén először lesz Design Hét Veszprémben

2018. október 6. 10:05
Idén először több programmal Veszprém is csatlakozott a nagyszabású budapesti Design Hét eseménysorozathoz. A Design Hét Veszprém Veszprém város, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Paradigma Ariadné Stúdió szervezésében, a Veszprémi Építész Műhely, a Művészetek Háza és az Árkossy Bútor részvételével valósul meg.

A veszprémi design hét egyik legnagyszabásúbb programja a Paradigma Ariadné építészstúdió és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. együttmőködésével létrejövő 12 fal című kiállítás lesz. A tárlat helyszíne a régi Iparostanoda, később Ének-Zenei Általános Iskola 30 éve üresen álló, hamarosan azonban a szemközti Petőfi Színház használatába kerülő épülete lesz.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra is készülve nemzetközi fiatal építészcsoportok: brit, amerikai, olasz, spanyol, ukrán, és magyar szakemberek 12 falat festenek meg 12 építészeti díszítő grafikával. A kiállítás felhívja a figyelmet az építészeti motívumok használatára és az építészet kísérletező eszközeire, emellett pedig a Petőfi Színház tervezője, Medgyaszay István ornamentizáló építészete és ornamens-gyűjtő tevékenysége előtt is tiszteleg.

A 12 fal kiállítás fontos csatlakozási pontja a Veszprém-Balaton 2023 pályázathoz, hogy szellemiségében azt az újfajta nyitottságot és kísérletezőkészséget képviseli, ami az elmúlt években megmutatkozni látszik egy, a válság után megjelent építészgeneráció körében, és olyan eseményekben is visszaköszönt, mint a Rekonstruktivista építészeti kiállítás vagy a 2017-es Chicagoi Építészeti Biennále. Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-programjában ezekkel az építészekkel összhangban nem az új kulturális infrastruktúra létrehozására, hanem a meglévő, használaton kívüli épületek hasznosítására törekszik.

A 12 fal című kiállítást Porga Gyula, Veszprém polgármestere nyitja meg 2018. október 17-én 15.00 órakor a Veszprém, Óvári Ferenc út 1. szám alatti épületben.

A Design Hét Veszprém programjai:

Művészetek Háza: Kari Pippoworkshop és Kari Pipporeflexiók című kiállítás
Részletek ITT

Veszprémi Építész Műhely: A Historia Malomkert épületének története és épületbejárás
Részletek ITT

Paradigma Ariadné és Veszprém-Balaton 2023 Zrt.:
12 Fal kiállítás a Volt Ének-Zenei Általános Iskola épületében

Részletek ITT

Árkossy Bútor Kft.: Bútor prototípusok kiállítása és műhelybejárás
Részletek ITT

EKF
vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.