Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

16 óráig éhezni? Na még mit nem!

2018. október 9. 3:00
Pedig az „intermittent fasting”, vagy ahogy magyarul hívják, az időben korlátozott étkezés tűnik jelenleg a leghatékonyabb táplálkozási stratégiának.

Csakúgy, mint a divathullámok, a táplálkozási trendek is évről-évre változnak. A divattal ellentétben azonban a célnak megfelelő táplálkozási módszereket igyekeznek tudományos szinten vizsgálni és kutatni. A paleo és a ketogén diéta után most épp az „intermittent fasting”, azaz az időszakos böjt, vagy időben korlátozott étkezés (IKÉ) a legújabb, amit a testépítők, a fitnesz-guruk és hobbisportolók követnek.

Az intermittent fasting (továbbiakban IF) nem mondja meg, hogy mit együnk és hogyan, helyette az időre helyezi a hangsúlyt. Több féle változata ismert, 16/8-as formula tűnik a legkövethetőbbnek (e sorok írója is ezt követi). Ez azt jelenti, hogy a napi első és utolsó étkezés között maximum 8 óra telik el. Ezt követi egy 16 órás böjt, majd megint étkezés következik. Több féle ütemterv is létezik, ez jelenleg a legnépszerűbb. A 14/10, és a 18/6 órás étkezési ablakok mellett vannak olyanok, akik extrém kevés időt, csupán 4 órát hagynak maguknak arra, hogy egyenek.

Miért jó ez?

A téma egyik legnevesebb kutatója, dr. Satchin Panda azt vizsgálta, milyen hatással van a szervezetre, ha a táplálkozást időkorlát közé szorítjuk. Tíz hétig etetett egereket magas kalóriatartalmú (zsír és cukor) táplálékkal. Az egyik csoport akkor ehetett, amikor akart, a másik viszont csak 8 órában fért hozzá az elemózsiához. Mindkét csoport pontosan ugyanannyi ételt kapott, az eredmények mégis meglepték a kutatókat. Annyira, hogy más környezetben, más stábbal még kétszer elvégezték a kutatásokat.

Azon egerek, amelyek csak nyolc órában ettek, közel 40 százalékkal kevesebb zsírt halmoztak fel, nem mutatták gyulladásos vagy májbetegség jeleit, és egészséges koleszterinszintjük és vércukorszintjük volt. A másik csoport hiába ette ugyanazt, elhíztak, magas koleszterinjük, vércukorszintjük, zsírmájuk, továbbá anyagcsere-problémáik lettek. A teljesítményvizsgálat során kiderült, hogy az izomerő mindkét egércsoportnál ugyanaz maradt, azonban a nyolcórás evők állóképessége és kognitív képességei extrém javulást mutattak.

Nyugaton hozzá vagyunk szokva az egész napos evéshez: akkor és azt, amit akarunkNyugaton hozzá vagyunk szokva az egész napos evéshez: akkor és azt, amit akarunk

A kutatás támadói szerint az egereken elvégzett kutatás nem húzható rá az emberekre, azonban köztudott, az egerek biológiai órája is 24 órás, mint a miénk, annyi megjegyzéssel, hogy az egerek este aktívak. Pandáék egy mobilos appot is létrehoztak, amelyben embereknek segít betartani az étkezési időkorlátot. Azok, akik kipróbálták, hasonló eredményeket tapasztaltak, mint amit az egereken elvégzett kutatások bizonyítottak.

A téma egyik hazai képviselője, és legnevesebb teljesítmény-specialistája, Lakatos Péter szerint jelenleg azért nem hallani többet a módszerről, mert viszonylag új, nem illik bele az eddig kizárólagosan hirdetett kalória be – kalória ki koncepcióba, és nem lehet rá gyógyszert fejleszteni, ami utánozza a hatását.

Ge. Á.
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.