Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetközi pontszerző versenyre készül a Tornyos BBQ

2018. október 11. 3:00
Az Oliva étterem séfjének csapata a világ elsőszámú barbecue-szervezetének tállyai versenyén indul a hétvégén. Megkérdeztük, mire készülnek.

Az otthoni, civil/ hobbi-barbecue, valamint a hivatásos, vendéglátós barbecue-zás mellett létezik a barbecue-nak egy harmadik, dinamikusan növekvő ágazata: a verseny-barbecue műfaja. A barbecue-versenyeken a civilek és a vendéglátósok is képviseltethetik magukat. Ezeken a versenyeken precíz szabályrendszerek mentén történik a húsok elkészítése és megmérettetése. A világ első számú barbecue-szervezete, egyben a legnépszerűbb verseny-barbecue rendszer gazdája a KCBS (Kansas City Barbeque Society).

A verseny-barbecue-zás az elmúlt évek során Európában is nagy népszerűségre tett szert, így tavasztól őszig szinte minden hétvégén rendeznek valahol Európában KCBS-versenyeket.

Tavaly után immár második alkalommal lesz nemzetközi pontszerző verseny és fesztivál a Tokaj-Hegyalján, Tállyán. Ezen indul el baráti társaságából verbuválódott csapatával az Oliva étterem séfje, Tornyos Balázs.

A 37 csapatos versenyre bárki nevezhet, így a Tállya BBQ-ra Magyarországról, Hollandiából, Svédországból, Németországból, Ausztriából, Romániából, Belgiumból, Szlovéniából és Szlovákiából jönnek sütni. A csapatok 6 kategóriában küzdenek meg a dobogós helyezésekért. Az érmes helyezések mellett a legjobb csapat a 2019-es Jack Daniel’s világbajnokságra is szabadkártyát kaphat.

A Tornyos BBQ feje, a balatonalmádi Tornyos Balázs szerint komoly versenyről van szó, komoly indulókkal, van aki hivatásszerűen űzi a barbecue-t:

„Ez egy komoly, pénzdíjas verseny, amelyen nem valószínű, hogy nyerünk, de ha már egy kategóriát sikerülne megnyerni, nagyon boldog lennék.”

A séf hobbiból 5 éve vágott bele a barbecue-zásba, leginkább otthon, szabadidejében baráti társaságával süt az általa épített szmókerrel, amellyel nemrég az MVM Do It Yourself! – Csináld magad! pályázatán is nyert.

A Tornyos BBQ team (Tornyos Balázs, Kovács Zoltán, Nagy Ákos, Fabó Péter, Schuch Bence, Nyerges Róbert) 4 kötelező kategóriában mindenképp indul: csirkét, oldalast, pulled porkot és marhaszegyet sütnek, ezen kívül a szervezők által előkészített ajándékkosárból, a még előre nem is alapanyokból (mystery box) is készítenek valamit.

Az Oliva séfje szerint egyébként a barbecue-hoz nem kell más, csak smoker, rengeteg olvasás, türelem és egy tálca sör:

A barbecue-hoz nem kell más, csak smoker, rengeteg olvasás, türelem és egy tálca sör - vehir.hu

Ezt mondja legalábbis a most 17. szülinapját ünneplő Oliva Étterem séfje, Tornyos Balázs, akinek vezetésével heteken át különféle BBQ ételeket lehet megkóstolni az étteremben. Október 27-én lesz 17 éves Veszprém egyik ikonikus étterme, az Oliva.

Ge. Á.
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.