Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyermekkorunk papírra vetett képkockái

2018. október 11. 10:50
Október 10-én nyitotta meg kapuit a finn grafikusművész Kari Piippo és fiatal alkotótársai különleges plakátkiállítása a Csikász Galériában.

Veszprém az idei évben csatlakozott először a Budapesten és néhány vidéki városban már 15 éve megrendezett Design héthez. Nagyon fontos ez a hét, mert mára kiderült, tudatosodott az, hogy a design nem egy csomagolás, nem valaminek a burkolata, hanem ennél sokkal több, a design egy filozófia, magatartás, szemlélet, életforma, amivel érdemes foglalkozni – mondta a megnyitóra érkezett vendégeknek Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója.

A Design hét keretében a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a Művészetek Háza Veszprém és Kari Piippo összefogásával egy egyedülálló kiállítást kapott a város, amely az esztétikum okozta mámor mellett időutazás-szerű élményt nyújtva sodorja vissza a látogatókat a gyermekkori emlékek világába.

Tardy-Molnár Annától, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudhattuk, hogy október a plakátművészet műfajának hónapja a MANK-nál: a múlt héten nyithatták meg Kari Piippo munkáinak összefoglaló tárlatát szentendrei galériájukban, amely egészen október 28-ig megtekinthető. A kiállítás mellett a fiatalok segítését kiemelt fontosságú missziójának tekintő MANK, Kari Piippo támogatásával rendezte meg workshopját Szigligeten, ahol a grafikusművész mentorként adta át gazdag életpályája során összegyűjtött tudását, tapasztalatát az ifjú alkotóknak. Piippo elmondta, hogy pár nap nagyon rövid idő ahhoz, hogy az ember teljes betekintést nyerjen a plakátok világába. A workshop során mentorként ötletet adott az elinduláshoz az úton, ahol maga az utazás az igazi cél és a jó eredmény csak egy plusz érték. A szigligeti alkotóműhely bőséges termést hozott, amelyet Kari Piippo munkáival kiegészülve egy különleges „mester-diák” kiállítás formájában láthatunk a Csikász Galériában.

Kari Piippo finn plakáttervező, grafikusművész. A Műszaki Főiskola grafikus designer szakán végzett Helsinkiben, 1967-ben, majd 1989-1997 között a helsinki Művészeti Akadémián tanított. A finnországi Mikkeliben él, ahol 1987-ben alapított stúdióját vezeti.

„A plakát nagyméretű, nyomdailag sokszorosított kültéri hirdetmény, amely grafikai és tipográfiai elemek felhasználásával készül.” Ha a plakát tényleg ilyen unalmas lenne, mint ahogy a hivatalos definíció leírja, akkor nem nagyon érdekelne bennünket és nem lennénk itt a mai napon – kezdte nyitóbeszédét Hegyeshalmi László.

Talán mindenkinek eszébe jutnak azok az idők, amikor művészi plakát csodák lepték el a városokat: megjelentek a régi piros telefonfülkéken, a poros faliújságokon, a fákat övező hirdető felületeken és a buszmegállók oldalain. Hova lett a plakátművészet az utcáról? Talán már nincsenek grafikusok, csak a fotóreklám alkotó Photoshop mesterek?
A galéria falait szemlélve megnyugodhatunk, hiszen a tehetséges alkotók művei között járva ismét találkozhatunk a szabad plakát grafika világának egy újraértelmezett, modern, ám értékes vonalával.

A Csikász Galéria szövevényes szobáit feltérképezve megakad a szemünk a színes, feltűnő poszter kreációkon, hiszen egy jó plakát megragadja tekintetünket, mélyebbre merülve viszont a vibráló színeken és mintákon túl meglátjuk az értelmet, a tartalmat, üzenetet, ami gondolkodásra késztet.

A kiállítás egy betekintés a művészek gyermekkori emlékeinek legmélyebb bugyraiba, miközben minden alkotás a látogatókban is nosztalgikus képkockákat idéz: a régi zongoraórák, a játéktároló dobozok, a plüss macik, a fájó szurik és az éjszakára résnyire nyitott ajtók is megjelennek motívumként.

Kari Piippo szerint a jó plakátot észrevesszük és megnézzük, de a legjobbakat meg is jegyezzük, ami igaz is lehet, hiszen erről a kiállításról csak emlékek és gondolatok sokaságával távozhatunk.

A tárlaton látható művek alkotói: Kari Piippo, Fónagy Dániel, Navratil Ferenc, Tom Boergonje, Vad Bence, Varga Zsófia és külön meglepetésként a Blank design: Lengyel Anna Polly és Csizmazia András.

A kiállítás megtekinthető november 10-ig, hétfőtől szombatig 10-17 óra között.

Sulyok Georgina
Bertalan Melinda
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.