Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Emlékezzünk nagyjainkra!

2018. október 17. 10:06

Veszprém MJV Önkormányzata kiegészíteni készül Veszprém közigazgatási határain belül működő vagy lezárt temetőiben nyugvó nagyjainak névjegyzékét, illetve a művészeti szempontból kiemelkedő értékkel bíró síremlékek jegyzékét.

Az Önkormányzat Kegyeleti Munkacsoportja 2011-ben már elkészítette ezen jegyzékeket, amit a 21/2010. (VI.28.) számú önkormányzati rendelete szerint meghatározott időközönként felül kell vizsgálni. Mivel a történeti kutatásokon kívül a munkában helye van a közelmúltban jelentős személyiségek nevei összegyűjtésének is, ezért számítunk a polgárok segítő együttműködésére, ismereteire.

Felhívjuk az iskolák, hivatalok, intézmények, intézetek, hitközségek, fegyveres testületek, egyesületek, vállalkozások, más szerveződések és minden veszprémi polgár figyelmét, hogy támogassa törekvésünket a munkahelye, közössége, szakmája, emberi köre legkiemelkedőbb múltbeli egyéniségei, meghatározó szereplői rövid azonosítással kiegészített nevének összeírásával.

A rendelet szerint indokolt védetté nyilvánítani azt a temetési helyet, melyben olyan, legalább 25 éve elhunyt személy nyugszik, aki Veszprém város vezetésében kiemelkedő szerepet töltött be, Veszprém díszpolgára volt, továbbá kritikus történelmi helyzetben példamutató helytállást tanúsított, vagy Veszprém jelentős várostörténeti, közéleti személyisége volt és kiemelkedő életműve alapján erre méltó. Ugyancsak ebbe a körbe tartozhat az olyan személy is, aki jelentős veszprémi (városi, megyei, esetleg országos) közintézmény megalapítója, hírnevének megalapozója volt, kiemelkedő tudományos-, sport-, vagy művészeti teljesítménnyel járult hozzá Veszprém hírnevének öregbítéséhez. Indokolt védetté nyilvánítani azt a temetési helyet, temetői művi értéket is, amely zarándokhelyként tisztelt, valamint kiemelkedő, vagy egyedi képzőművészeti értéket képvisel.

A neveket, javaslatokat kérjük a kegyeleti@gov.veszprem.hu e-mail címre, vagy Veszprém Önkormányzatának címére „Kegyeleti Munkacsoport” megjelöléssel 2018. 11. 20-ig elküldeni. A rendelet és annak függeléke megtekinthető a város internetes oldalán a http://www.veszprem.hu/veszpremieknek/onkormanyzat/helyi-rendeletek linken.


Veszprém MJV Önkormányzatának Kegyeleti Munkacsoportja

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.