2019. március 23., szombat
Emőke névnap

'A veszprémi magas színvonalú oktatás megérdemli a közintézmények minőségi állapotát'

Az EFOP-4.1.3 pályázat keretében valósult meg a Veszprémi Középiskolai Kollégium, valamint a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI infrastrukturális fejlesztése. A megvalósult projektekről csütörtök délelőtt sajtótájékoztató keretében számoltak be.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntet mondott a Veszprémi Tankerület munkájáért, majd elmondta, hogy az idén Magyarországon minden ötödik gyermek új körülmények között kezdte meg a tanévet.

„Ami nagyon fontos, hogy talán az ingyenes tankönyv támogatás tekintetében volt a legnagyobb fejlődés, amióta a Fidesz-KDNP kormányoz. 2013 óta tízszeres arányban növekedett az ingyenes tankönyvek használóinak száma. Az idei évben ez 12.680 tanulót jelentett a Veszprémi Tankerület iskoláiban” – fogalmazott a képviselő.

Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója a két megvalósult projektről beszélt.

A Veszprémi Középiskolai Kollégiumban a sportpálya 19 óra utáni használatához megfelelő világítást alakítottak ki. Felújították a kerítést valamint a labdafogó hálót. A projekt keretében új kosárpalánkokat szereltek fel, valamint az aszfaltot is megújították.

Kollégiumi szobák és vizesblokkok elérését szolgáló folyosókat, közlekedőket is felújítottak. A projekt keretében 26 db emeletes ágy a kollégiumi szobákba, a közösségi terekbe 10 db kanapé, 80 db fotel és 8 db asztal került.

Jelentős a gyerekek kollégiumi életében a higiénia, így az emeleti szinteken és a földszinten a mellékhelységek, fürdők és WC blokkok felújítására került sor.Jelentős a gyerekek kollégiumi életében a higiénia, így az emeleti szinteken és a földszinten a mellékhelységek, fürdők és WC blokkok felújítására került sor.

Napjainkban egyre fontosabbá válik a biztonság kérdése, ezt a célt szolgálja a B” és a „C” épületekben portáin a beléptető rendszerhez szükséges 1-1 kamera és rögzítő berendezés. A közösségi terekbe, közlekedőkbe füstérzékelőket szereltek, a két portára 1-1 db központ létesítésével rádiós füstjelző rendszert építettek ki.

A Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI – ben megvalósult projekt keretében kicserélték a folyosók burkolatát. A projekt lehetővé tette egy autista csoportszoba létrehozását is. Tornapálya létrehozása, a tornaszoba korlátozott funkcióinak bővítése érdekében egy 10x20 m méretben műfüves borítással, két kapuval, labdafogó hálókkal kiegészített pályát alakítottak ki. A projekt leglátványosabb beszerzése az udvaron található új játékok.

„A kollégium fenntartása, működtetése a város szempontjából is fontos, hiszen sok a vidéki tanuló, így szükséges a kollégium kapacitásának minimum szinten tartása. Jó látni, hogy az a gondosság, amit évekkel ezelőtt Veszprém városa biztosított az oktatási intézmények fenntartására és felújítására, az a fenntartóváltás után is megmaradt. A Veszprémben folyó minőségi oktatás megérdemli, hogy a közoktatási intézmények állapota, minősége kövesse a tartalomnak a magas színvonalát” - fogalmazott a sajtótájokaztó zárásaként Porga Gyula polgármester.