Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Újra élet költözött a Dohnányi iskola egykori épületébe

2018. október 20. 4:00
Szeptember 15-től új, ideiglenes helyén működik a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Végleges elhelyezése az egykori piarista gimnázium épületében történik meg, ám a felújítási munkálatok befejezéséig a Völgyhíd tér 2. szám alatti ingatlan nyújt otthont a bíróságnak.

A 2018-as évtől a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság feladatköre, illetékessége jelentősen módosult: a Veszprém, Zala és Fejér megyében megvalósult közigazgatási cselekmények bírósági felülvizsgálata során a Veszprémi KMB az illetékes. A kibővült feladatkörre való tekintettel a bíróság létszáma is bővült, a gyors és hatékony ítélkezés, valamint a közigazgatási perekkel érintett ügyfelek jogérvényesítéséhez megfelelő feltételek biztosítása érdekében.

- Gyakran az emberek aggódnak, félnek a változástól, pedig a változás jó esély arra, hogy valamit jobbá, hatékonyabbá tegyünk. Magyarország az Európai Unió bíróságügyi eredménytábláján, a 28 tagállam közül közigazgatási ügyek ellátásának gyorsasága szempontjából az első helyen áll. Országosan elmondható, hogy a bírók, munkatársak kiemelkedően sok munkát fordítottak arra, hogy az ügyfelek ne tapasztaljanak negatív hatásokat a változás folyamata során: az ügyek ne vesszenek el, ne lassuljon a feladatok ellátása – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A Veszprémi Törvényszék az önkormányzat közreműködésével a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elhelyezésének legkedvezőbb lehetőségét keresve, együttműködési megállapodást kötött.

- Az együttműködés, kooperáció az, ami egy közösségnek az erejét tudja adni és mi arra törekszünk, hogy a különböző civil szervezetekkel, intézményekkel, állami szervekkel együtt tudjunk gondolkodni a jövőről. Szent-Gály Edit elnök asszonnyal már több együttműködésünk is volt, amely segítette a város közösségi munkáját. Azonban most már nemcsak közösségépítő, hanem városépítő feladatot is közösen végezhetünk a Törvényszékkel: két jó szándék találkozott és egy évek óta üresen álló, funkcióját vesztett épület egy megtisztelő és fontos szerepet ellátva megújulhatott – emelte ki beszédében Porga Gyula polgármester.

A Völgyhíd tér 2. szám alatti ingatlan országosan védett műemléki épület, amely 1820 körül, klasszicista stílusban épült. Évekig üresen állt, így jelentős állagmegóvásra volt szükség: a vezetékrendszer, villamoshálózat és a burkolatok javítására, cseréjére. Az ingatlannak ezenkívül alkalmassá kellett válnia a bírósági funkciók ellátására, ennek megfelelően történtek meg az átalakítások.

Az épület két szintes, az alsó szinten nyolc azonos arculatú tárgyalóterem, egy irattár, egy tágas kezelőiroda és egyéb kiszolgáló helyiségek biztosítják a bírósági működést. Az emeleten bírói és leírói dolgozószobák kerültek kialakításra. Mivel 2018. január 1-től lehetőség van az ügyfeleknek a jogvitát peren kívül, bírósági közvetítés útján rendezni, így az épületben mediációs szoba is található. 2018 nyarán az épület teljes körű állagmegóváson és nagymértékű átalakításon esett át, melynek eredményeként a bírósági funkció ellátására alkalmas, az ügyfelek igényeit szem előtt tartó épületet kapott használatra a bíróság.

- Amit itt látunk az egy meggyőző példája lehet annak, amikor a szavak és az ígéretek tettekké változnak: egy rövid és izgalmas időszak után, annak lehetünk a tanúi, hogy az önkormányzat és az Országos Bírósági Hivatal tartotta az ígéretét. A költözés óta eltelt néhány hét tapasztalata az, hogy az átállás teljes mértékben akadálymentes volt, és ezt szeretném megköszönni az ügyfeleknek is – zárta a tájékoztatót Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke.

A Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elérhetőségei:
A bíróság címe: Veszprém, Völgyhíd tér 2.
Postacíme: 8210 Veszprém, Pf.:3510.
Telefonszáma: 06 88 770-021, 06 70 514-7449
E-mail: munkaugy_veszprem@veszpremit.birosag.hu

A bíróság ügyfélfogadása:
Hétfőtől-Péntekig: 8-11 óráig
Szerdánként: 8-11:30-ig és 12:30-15 óráig

Sulyok Georgina
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.