2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Veszprémi lakáshelyzet

2009. június 26. 13:16
A megyeszékhelyen 179 önkormányzati bérlakás van, ezekben mintegy 900-950 személy él. A lakások közt akad még beköltözésre váró.

A városházán Strohné Leitold Mária lakásgazdálkodási és szociális ügyintéző kis statisztikával fogad. A 179 lakásban mintegy 900-950 személy él. Némi társadalmi tükörképet is mutat a lakások típusa: 83 ugyanis összkomfortos, 52 a komfortos, 14 a félkomfortos, s 30 a komfort nélküli. A lakások többsége tisztán önkormányzati tulajdonú épületben található, de vannak vegyes tulajdonú épületben is.

- Hol találhatóak ezek a bérlakások?
- Szinte minden városrészben: vannak tömbház jellegű társasházakban, de tiszta önkormányzati tulajdonú, hagyományos szerkezetű épületben lévők is. Piaci alapon bérbe adható lakások között van néhány üres is. A bérlakások közül talán a Karacs Teréz utcai épületben találhatók mutatnak egységes képet, ezek mindegyike összkomfortos komfortfokozatú, jó elosztású.


a Karacs Teréz utcai bérlakás

- Régebben tucatjával adták el őket. Ma ez hogy működik?
- Az állam tulajdonából az önkormányzat tulajdonába került önkormányzati lakásra a Lakástörvény és annak felhatalmazása alapján az Önkormányzat Közgyűlése által alkotott helyi rendelet szerint más személyt megillető elővásárlási jog illeti meg a bérlőt, a bérlőtársakat egyenlő arányban, illetve a vonatkozó jogszabályokban megnevezett személyeket.

- Van ma is igény a megvásárlásra?
- Jelenleg Veszprémben nincs elővásárlási joggal érintett lakás eladása érdekében beadvány. Célszerű, ha a jogosult minden feltételnek utána néz. A lakások értékesítése átruházott hatáskörben a Gazdasági Bizottság hatáskörébe tartozik. Amennyiben a tulajdonosi jogkör gyakorlója értékesítésre kijelöli az egyes lakásokat, meghatározza a vételárat, a jogosult kérheti a vételár egy részének részletekben való megfizetését. Ez esetben a vevő a mindenkori jegybanki alapkamat mértékének megfelelő kamatot köteles fizetni.

- Mi a tapasztalat a bérleti díj fizetését illetően?
- A már bérleti joggal rendelkezők egy része nem tudja rendszeresen megfizetni a lakbért és más, a bérlőt terhelő szolgáltatási díjakat, ezért jelentős a hátralékos összeg. Az önkormányzat a bérlők részére, amennyiben a külön jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek, lakbértámogatást biztosít. A bérbeadói kötelezettségek teljesítéséhez a bérlők szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítése fontos, elengedhetetlen feltétele.

- Hogyan lehet önkormányzati bérlakáshoz jutni?
- Önkormányzati bérlakás bérletére a pályázati hirdetmény megjelenését követően lehet pályázni. A beérkező pályázatok alapján a bérlő személyének kiválasztásáról az átruházott hatáskörben eljáró bizottság dönt.


Információink szerint nem szerepel a város költségvetésében új bérlakások építése.

Zatkalik András

További cikkek

Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
A VEDAC és a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesület támogatásával létrejött fejlesztés célja az atlétika népszerűsítése és az egészséges életmódra nevelés.
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Megnövekedett hanghatással járó gyakorlatot tartanak a Magyar Honvédség Központi Lő- és Gyakorlóterén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Pénteken délelőtt elkezdődött a Fenntarthatóság MindenKor elnevezésű tematikus nap a lakótelepi Kálvin parkban. Az elsősorban kisgyermekeknek és családoknak szóló rendezvény szombaton is folytatódik számos interaktív, ismeretterjesztő foglalkozással.
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Október elsejétől már lehet pályázni a vállalati továbbképzési program első keretére. A részletekről és a 2021-27-es pályázati időszak forrásairól dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár adott tájékoztatást csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.