Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Rend kívül és belül

2018. november 3. 4:00
A 126-os számú Szent Imre cserkészcsapat heti foglalkozására néztünk be a Padányi iskolába, hogy Halmay Gábor csapatparancsnok-helyettestől kérdezzük meg: mit csinálnak a cserkészek Veszprémben?

A cserkészekkel kapcsolatban él egy kép, miszerint ők azok, akik egyenruhában az erdőbe járnak, sátraznak, és néha félnomád életet élnek. Ez részben igaz is, ám jóval több ennél. Mi a cserkészet pontosan? Mire tanít? Miért? Hányan vannak Veszprémben? Ezekkel szerettünk volna képbe kerülni. Tudta, hogy az ’56-os forradalom mártírja, Brusznyai Árpád is cserkész volt?

Mi zajlik a mai cserkészfoglalkozáson?

Havonta egyszer van csapatgyűlésünk a Padányi iskolában. Ezeket a gyűléseket pénteken, az örsgyűlésket pedig a hét másik napján tartjuk. Ez azért fontos, mert az egész cserkészet az őrsi rendszerre épül. Ilyenkor megbeszéljük a közös ügyeket. Most épp az őszi táborokról van szó, ami két hét múlva lesz, és a hamarosan elkövetkezendő, jubileumi 30. évfordulós nyári táborról.

Mi várható a jubileumi táborban?

Alapvetően a magyar cserkészetnek az sajátossága, és szokása, hogy minden évben egy keretmese köré épül a tábor. Volt már történelmi, vikinges, Hupikék Törpike témájú, és minden, amit ki tudtunk találni. A mostani különlegessége az lesz, hogy az elmúlt 30 év témáiból merítünk, és a saját gondozásunkban lévő táborhelyükön, Zádorvár közelében szervezzük meg.

Mit csinálnak egy cserkésztáborban?

A cserkésztábor úgy néz ki, hogy kimegyünk egy teljesen érintetlen területre, ahol az első néhány nap azzal telik, hogy felépítjük a táborunkat. A konyhát, az építményeinket, a táblákat, és mindent, ami a fantáziánkba belefér. Építettünk már komplett hoteleket, mászókákat, játékokat, tornyokat.

Meghatározott napirend szerint éljük az életünket a táborban. Mindenki be van osztva egy feladatra. Van aki konyhán van, más vizet hord vagy fát szed. A gyerekek megtanulják, hogy ahhoz, hogy élni tudjanak ebben a közegben, bele kell tenniük a saját munkájukat.

A táborozáson kívül, mit csinálnak a cserkészek?

A közösség nagyon fontos a cserkészek életében, ezen keresztül nevelünk. A cserkészmódszer lényege, hogy játékosan és cselekedve tanuljunk, főleg a természetben. Ezért van az, hogy nomád cserkésztáborok vannak az erdőben, ahol magunknak állítunk elő mindent. A vallásos nevelés és a hazafias gondolkodás szintén nagyon fontos elem a cserkészek életében. Fontos, hogy felelős magyar állampolgárként élhessenek a cserkészeink a világban. Ez a magyar cserkészek alapelve.

Milyen értékrendre nevel a cserkészet és milyen nevelő funkciót tölt be?

Olyan értékekre nevelünk, amiket a cserkésztörvény tíz pontja határoz meg számunkra. Hasonló, mint a tízparancsolat. Ezek alapján éljük az életünket, ez ad egyfajta útmutatást. A nevelési folyamat próbarendszerekre épül, ami felöleli mindazt, hogy miként viszonyuljunk az embertársaink felé, Isten felé, a vallásosság felé, a természet felé, és milyen teendőink és kötelességeink vannak az életben.

A nevelés másik része gyakorlati. A gyerekeket megtanítjuk csomót kötni, főzni, varrni. Jellemet is nevelünk. Szokták mondani, hogy félkatonai szervezet vagyunk, hiszen van egy meghatározott alaki szabályzatunk- vigyáz állás, menetelés, tisztelgés, zászló-felvonás. Ez mind arra neveli a gyerekeket, hogy egyfajta rend szerint éljenek, hogy a saját belső világukban is rend legyen.

Mennyire fogékonyak erre a fiatalok?

Voltak olyan gyerekek, akik akkor döbbentek rá, hogy tetszik nekik az effajta életstílus, amikor lejöttek hozzánk, és megmutattuk nekik, hogy mit csinálunk. Azt lehet, mondani, hogy fogékonyak a cserkészet által képviselt értékekre, csak nincs, aki megmutassa nekik. Az iskola sajnos legtöbbször nem alkalmas erre.

Mennyire népszerű ma a cserkészet?

Lehetne jobb is a helyzet, jelenleg 32 millió cserkész van a világon, Magyarországon körülbelül 12-13 ezer. Ez nem rossz, de lehetne sokkal jobb is. Úgy látjuk, hogy manapság a hagyományos értékek kevésbé vonzóak a gyerekeknek és a fiataloknak. Mióta az okostelefonok betörtek, főleg. A cserkészet pont ennek az ellenkezőjéről szól, hogy kiszabaduljanak abból a világból. Vannak, akik fogékonyak, vannak, akik benn maradnak, de nem mindenkinek való.

Jelvényei és képesítések: a cserkészek számára térképként funkcionálJelvényei és képesítések: a cserkészek számára térképként funkcionál

Milyen korosztály alkotja a veszprémi cserkészeket?

A mi csapatunk felölel minden korosztályt. Első osztályosoktól kezdve a hatvanas korosztályig vegyes a kép. Veszprémben három cserkészcsapat is működik, a mienk, a 126-os 1989 óta. Ez hivatalosan a Padányi csapata, de nem csak innen vannak tagjaink. A mi csapatunk körülbelül 70 fős aktív tagsággal működik. Ebbe bele tartoznak azok is, aki egyetemre járnak, és ha havonta nem is, de a táborainkba eljönnek.

Ha valaki kitalálja, hogy cserkész lesz, hol kezdje?

Bárki lehet cserkész, a vallásosság az egyedüli kritérium. Veszprémben el vannak kényeztetve az emberek, mert három cserkészcsapat is működik: két katolikus és egy református csapat. Ezek közt jó a kapcsolat.

Mit adott neked a cserkészet?

Nekem a legjobb barátaimat és azt, hogy egy közösség tagja lehetek. Rengeteget fejlődött a kommunikációs képességem és a vezetőképességeim. Megtapasztalhattam a határaimat, hogy mennyit bírok terhelés alatt. Olyan készségeket ad, amit a munkaerőpiacon is alkalmazhatok. Hálás vagyok, hogy a közösség tagja lehetek.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.