Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Ismét az Arénába költözik a Bakony

2018. október 31. 18:59
November 9-11 között rendezik meg Veszprém őszi gasztro fesztiválját, az V. Bakony Expót, amely nemcsak a Bakony ízeivel kínál kulináris élményt az idelátogatóknak, hanem kikapcsolódási lehetőséget is biztosít a családi és kulturális programoknak köszönhetően.

Öt éve azt tűztük ki célul, hogy egy olyan rendezvényt honosítsunk meg a városban, ahol egy térségi csomópontként a gasztronómia és a kultúra találkozása valósul meg. Az elmúlt négy alkalommal egyre nagyobb sikerrel írta be magát a veszprémi rendezvények forgatókönyvébe a háromnapos program: ma már szinte elképzelhetetlennek tűnik az őszi szezon a Bakony Expo nélkül – mondta az évek óta sikeres eseményről Brányi Mária alpolgármester.

Sövényházi Balázs, az agrárkamara megyei elnöke elmondta, hogy az idén tíz nap alatt keltek el az árusok számára biztosított helyek, így már 141 standnál, a Veszprém Aréna „küzdőterének” teljes területén kínálják termékeiket a kézművesek, termelők.

A rendezvénynek otthont adó Arénában a környék termelői, őstermelői nyújtanak különleges ízélményt a látogatóknak kóstolókkal és vásárlási lehetőségekkel: frissen sült kalácsok, illatos lekvárok és sajtkülönlegességek is színesítik a gazdag gasztronómiai repertoárt. A vásári forgatagban egyedi kézműves termékeket és népi hagyományokhoz kapcsolódó portékákat is megcsodálhatunk: talán a tökéletes karácsonyi menü alapanyagait vagy a legjobb ajándékötletet is itt találjuk meg.

A csipkebogyó mint az idei év tematikája visszatérő elemként jelenik meg a program különböző részeiben: Nagymama portáján a Lencseszemek Asszonyköre készít ízletes bicskelekvárt, de Kocsis Bálint séfnek köszönhetően még sok felhasználási módjával találkozhatunk a piros kis bogyónak, illetve a Gasztro Udvar résztvevői is beillesztették menüsorukba.

Évek óta elmaradhatatlan részét képezi a rendezvénynek a „disznóvágás”, ami idén a hagyományos ízek kedvelői mellett a modernebb, egyedi kulináris élmény szerelmeseinek is kedvez: a Vámosi betyárokkal és Tornyos Balázzsal, az Oliva Étterem séfjével elkészített fogások között mindenki megtalálja a kedvére valót. Balázs az idén elnyerte az Európai Barbecue találkozó negyedik helyét és nem titok, hogy az expon megkóstolhatjuk a díjazott ételkülönlegességet is. Az egyedi, barbecue technikával, smokerben sülő „disznóságok” között van, ami 12 órán át készül.

A Gasztro Udvaron, aki a távoli országok konyhájára kíváncsi, igazi meglepetésekre számíthat a Pannon Egyetem Erasmusos hallgatóinak köszönhetően: különböző országok hagyományos ételeivel és újszerű ízekkel bővül a helyi kedvencek mellett a választék.

A Bakony Expo minden korosztály számára sokszínű programokat kínál: miközben a felnőttek ehetnek, ihatnak, vásárolhatnak, a gyermekekre játszóház, láda derbi, állatsimogató, pásztor próba és meglepetés feladatok várnak.

– A program kiegészítő elemeként megjelenik a nemrég bemutatott kormányablak busz, mobil ügyfélszolgálat, illetve a kormányhivatal stand. Mivel az esemény a kereskedőknek, termelőknek, látogatóknak, de a hatosági szakembereknek, döntéshozóknak, vállalkozóknak és őstermelőknek is egy találkozási pontja, így az idei évben a standdal fontos célkitűzésünket valósíthatjuk meg, hogy közelebb kerüljünk az ügyfelekhez – emelte ki Takács Szabolcs kormánymegbízott.

A hivatal az expo tematikájához kapcsolódó feladatköröket: agrár, fogyasztóvédelmi, élelmiszerlánc biztonsági, földhivatali szakterületeket érint, illetve pályázati lehetőségekről, ellenőrzésekről nyújt információkat a Bakony Expo teljes ideje alatt a résztvevőknek.

Színpadi élményekben sem lesz hiány: a deszkákon a néptáncé, népi hagyományoké, szokásoké és székely meséké lesz a szerep. Gasztronómiai és kulturális programok széles választékával nyitja meg idén is három napra kapuját, kicsik és nagyok előtt a veszprémi „íz és élmény expo”.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.