Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A sokszínű világ felfogása a halálról

2018. november 1. 11:27 // Forrás: NLCAFÉ.hu
Ha csak a saját kis kontinensünket nézzük, úgy is számos eltérő kultúrával találkozik az ember, hát még, ha az egész világot kitárjuk. Pedig az ember mindenhol ugyanaz: „egyedüli példány”. És mégis, számos furcsa szokása van különböző népeknek, amelyeket egyes kultúrák az ijesztő, vagy akár az embertelen fogalmával magyaráznának. Nézzük, hogyan viszonyulnak más-más népek az utolsó nagy úthoz…

Kezdjük New Orleansban: ők egy afrikai eredetű lelkigyakorlattal kísérik utolsó útjukra halottjaikat, méghozzá az elhunyt szerettei és egy jazz-zenekar kíséretében. A repertoárban gyászdalok vannak, a szertartás után pedig egészen vidám dalokra váltanak, megünnepelve az elhunytat.

NLcaféNLcafé

Ghánában egyre elterjedtebb, hogy egy úgynevezett fantáziakoporsóba helyezik a halottat, amely az elhunyt életét szimbolizálja. Ez alapján temetkeztek már cigarettás dobozba, limuzinba, de repülőgép alakú koporsóba is.

Balin azt vallják, hogy a halál nem a végállomás, hanem egy új életszakasz kezdete, így hát a szomorúságnak jele sincs a szertartáson, viszont egy többnapos rituálét tartanak, melyben az egész faluközösség részt vesz. A halottat bambuszból, papírból, és szövetből épített emelvényen szállítják a halál templomához, majd a testet a tűz segítségével adják vissza az öt elemnek: a földnek, a víznek, a levegőnek, a tűznek és az éternek, máskülönben nem tudna szabadulni a lélek, és akkor kísértetként térne vissza.

NLcaféNLcafé

Mexikóban már nagyon régóta az a szokás, hogy a halottak koponyáját megőrzik, hiszen számukra a koponya az élet és az újjászületés szimbóluma. Halottak napján pedig virágot és élelmet ajánlanak fel a síroknál, emellett énekelnek és imádkoznak.

Indonézia számos szigetén az a szokás, hogy a halott addig otthon marad, amíg a temetést meg nem szervezték. Ez akár több napig is eltarthat, ami alatt őt is az asztalhoz ültetik, ételt tesznek elé, szinte élő betegként bánnak vele. A temetés nagyon látványos, és drága, utána sok éven keresztül fizetik vissza. A szertartáson táncolnak, énekelnek és bivalyokat áldoznak fel, mely állat elviszi a halott lelkét a mennybe.

Szabó Eszter
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.