2019. március 23., szombat
Emőke névnap

Ezer mécsest gyújtottak az ezer éves sólyi templomban

  • kult
  • 2018.11.02
    19:20
A magyar ősök és államalapítók tiszteletére gyújtottak gyertyát péntek este Sólyban.

Legalább négy Árpád-házi királyi sarj biztosan megfordult abban a sólyi kápolnában, amelyet I. István alapított a Koppány felett aratott győzelmének emlékére. A történelem során a kápolnát kibővítették és templommá alakították, feltárása még ma is tart. Péntek este itt gyújtottak mécsest az államlapítók és az ősök tiszteletére.

-Van egy falu, egy kisközösség, egy kis gyülekezet, amely 2009 óta minden évben büszkén emlékezik arra, hogy magyar, keresztény és több mint ezer éves múltja van- mondta az összegyűlt tömegnek köszöntőjében Bikádi László Károly református lelkész, aki később áhítatot is tartott.

bikádi lászló károly péntek este a sólyi templomban tartott beszédetbikádi lászló károly péntek este a sólyi templomban tartott beszédet

– A mécses gyújtás lehetőséget ad arra is, hogy megemlékezzünk minden előttünk járóra, és elgondolkozzunk azon, kik voltak, akik ránk hagyták földi testünket és gondolkodásmódunkat. Minden egyes megemlékezés azért fontos, hogy visszanézzünk a múltra, és előre nézzünk a jövőbe. Ha követjük az ősök jó példáját, akkor gyermekeink és unokáink a mi példánkat fogják követni- fogalmazott.

A lelkész gondolatai után a megyei közgyűlés alelnöke, Vörösmarty Éva köszöntötte a sólyiakat, aki kiemelte, mivel a templom a magyar kereszténység elsőszámú helye, állagának megóvása és megújítása kötelesség. – A keresztény kultúra támogatása fontos a magyar kormánynak, ez a törekvéseken is látszik, hisz a templom felújítására eddig több mint 10 millió forintot költöttek- mondta.

vörösmarty éva, a megyei közgyűlés alelnöke is köszöntőt mondott a mécsesgyújtás utánvörösmarty éva, a megyei közgyűlés alelnöke is köszöntőt mondott a mécsesgyújtás után

A jelenlegi kormány hamarosan további 40 milliós támogatást nyújt a restaurálásra.

Kapcsolódó:

Folytatódott az ezeréves sólyi templom helyreállítása - vehir.hu

Az ezeréves keresztény templomban egy 13. századi freskót, egy pasztofóriumot, illetve a reformáció korabeli festéseket sikerült feltárni és konzerválni.