Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Ezer mécsest gyújtottak az ezer éves sólyi templomban

2018. november 2. 19:10
A magyar ősök és államalapítók tiszteletére gyújtottak gyertyát péntek este Sólyban.

Legalább négy Árpád-házi királyi sarj biztosan megfordult abban a sólyi kápolnában, amelyet I. István alapított a Koppány felett aratott győzelmének emlékére. A történelem során a kápolnát kibővítették és templommá alakították, feltárása még ma is tart. Péntek este itt gyújtottak mécsest az államlapítók és az ősök tiszteletére.

-Van egy falu, egy kisközösség, egy kis gyülekezet, amely 2009 óta minden évben büszkén emlékezik arra, hogy magyar, keresztény és több mint ezer éves múltja van- mondta az összegyűlt tömegnek köszöntőjében Bikádi László Károly református lelkész, aki később áhítatot is tartott.

bikádi lászló károly péntek este a sólyi templomban tartott beszédetbikádi lászló károly péntek este a sólyi templomban tartott beszédet

– A mécses gyújtás lehetőséget ad arra is, hogy megemlékezzünk minden előttünk járóra, és elgondolkozzunk azon, kik voltak, akik ránk hagyták földi testünket és gondolkodásmódunkat. Minden egyes megemlékezés azért fontos, hogy visszanézzünk a múltra, és előre nézzünk a jövőbe. Ha követjük az ősök jó példáját, akkor gyermekeink és unokáink a mi példánkat fogják követni- fogalmazott.

A lelkész gondolatai után a megyei közgyűlés alelnöke, Vörösmarty Éva köszöntötte a sólyiakat, aki kiemelte, mivel a templom a magyar kereszténység elsőszámú helye, állagának megóvása és megújítása kötelesség. – A keresztény kultúra támogatása fontos a magyar kormánynak, ez a törekvéseken is látszik, hisz a templom felújítására eddig több mint 10 millió forintot költöttek- mondta.

vörösmarty éva, a megyei közgyűlés alelnöke is köszöntőt mondott a mécsesgyújtás utánvörösmarty éva, a megyei közgyűlés alelnöke is köszöntőt mondott a mécsesgyújtás után

A jelenlegi kormány hamarosan további 40 milliós támogatást nyújt a restaurálásra.

Kapcsolódó:

Folytatódott az ezeréves sólyi templom helyreállítása - vehir.hu

Az ezeréves keresztény templomban egy 13. századi freskót, egy pasztofóriumot, illetve a reformáció korabeli festéseket sikerült feltárni és konzerválni.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.