Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'1956 gyilkos lövedékei egész nemzetünket megsebezték'

2018. november 4. 18:41
November 4. 1956-os nemzeti gyásznap Magyarországon. Vasárnap este a várban található Brusznyai-emléktáblánál beszédekkel és koszorúzással emlékeztek a veszprémi hősökre.

1956. október 23-án békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A forradalom a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után fegyveres szabadságharccá változott.

November 4-én, a szovjet hadsereg általános támadást indított Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai létesítmények ellen. A főváros védői felvették a harcot. Veszprémben a középiskolai tanár, Brusznyai Árpád tanítványaiból forradalmi csoportot szervezett, de fegyveres harc közelébe sosem engedte őket. Később kötél általi halálra ítélték. Emlékét ma a várban egy emléktábla jelzi. A Veszprém a Kereszténységért Alapítvány vasárnap este itt emlékezett a forradalom hőseire.

Brusznyai Árpádról Latorczai János, a KDNP megyei elnöke emlékezett meg, majd a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Polgárdy Imre mondott beszédet, melyben felelevenítette az 1956-os forradalom veszprémi történéseit.

Polgárdy Imre emlékezett 1956 történéseirePolgárdy Imre emlékezett 1956 történéseire

„Az áldozatok ártatlan magyar emberek voltak. Volt köztük diák, vízvezetékszerelő, tanár, gyári munkás és könyvelő. Nem feledhetjük őket. A gyász, ami családjaikat 62 évvel ezelőtt érte, egész nemzetünké. A testükbe fúródó lövedékek egész nemzetünket sebezték meg, ezért kell emlékezni rájuk. És emlékeztetni, hogy ők mi vagyunk. Nem haltak hiába. Ők bennünk vannak, amikor a Kossuth-nótát vagy a Himnuszt énekeljük”

- mondta beszédében.

A megemlékezést, -melyen Török Tamás, az egri Gárdony Géza Színház színművésze működött közre- koszorúzás és a Szent Mihály Bazilika ökumenikus istentisztelete zárta.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.