Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erősödik a Balaton

2018. november 13. 3:00
A csodavárás időszaka lejárt, lassan, de biztosan kialakulnak a régiót erősító gasztronómiai és turisztikai folyamatok. Egy esetleges veszprémi EKF-győzelem még jobban erősítené az amúgy egy irányba tartó fejlesztési elképzeléseket- mondja Laposa Bence borász és EKF-nagykövet, a Balatoni Kör elnöke.

Az utóbbi időben egyre több sikert érnek el a balatoni borok, a Balaton-felvidék is egyre népszerűbb. A Balatoni Kör elnökeként hogyan látja a régió fejlődését?

Nyilván örülünk a folyamatoknak, hisz kezd valósággá válni az elképzelés, hogy a Balaton nem csak nyaralódesztinációként jelenik meg az emberek fejében, hanem mint gasztronómiát, turisztikai és szabadidősportokat nyújtó régió. Azt lehet mondani, hogy ma Budapest után a Balaton-felvidék a második számú gasztronómiai központ Magyarországon. Látszik a fejlődés, ami igaz a borászatokra, a termelői piacokra, az éttermi felhasználásra és a szolgáltatószektorra is.

Kezd kialakulni egy stabil alap, amelyet mi is próbálunk népszerűsíteni. A Balaton a szabadidősportok, a hétvégi programok, a kultúra és a gasztronómia mekkájává vált. Nincs ma olyan hétvége, amikor ne lenne valahol program a Balaton körül.

Laposa Bence - Archív fotóLaposa Bence - Archív fotó

Milyen lehetőségeket lát a régióban az EKF kapcsán?

A Balatoni Kör az első pillanatban csatlakozott a balatoni régiót is magába foglaló veszprémi pályázathoz. Örülünk a közös gondolkodásnak és segítjük is a projektet. Fontosnak tartjuk, hogy ha bárki ideérkezik, minőségi gasztronómiai és kulturális tartalommal találkozzon, hisz ez a természetes balatoni tájon és az épített környezetben meghatározó élményt tud adni. Ennek erősítéséért szeretnénk minél többet tenni.

Mik a régió kitörési pontjai? Min kellene javítani?

A csodavárás időszaka lejárt. Egy ideig hittük, hogy hirtelen megváltoznak a dolgok, ám azt látjuk, hogy lassan, de biztosan jó irányú, bíztató folyamatok zajlanak, amelyek mind egy irányba mutatnak, ennek köszönhetően erősödik a Balaton. Ez lehetne gyorsabb is, a legtöbbet az alap infrastruktúrális fejlesztések tudnának segíteni. Reménykedünk, hogy történik előrelépés és áttörés, ám ez inkább kormányzati kérdés. Egy esetleges veszprémi EKF-győzelem rá tudna ezekre erősíteni. Rettentő fontos lenne például a hajós, a vitorlás, és a kerékpáros közlekedéskultúra erősítése.

Az attrakciókkal nem állunk rosszul, hisz sok a látnivaló, de picit azt érzem, hogy ez a mai turisztikai kínálatban sosem elég. Lehet és kell is fejleszteni ezeket, bár ezek inkább piaci alapon fognak megvalósulni.

Fontos, hogy egy olyan önfenntartó régió jöjjön létre, amelybe a helyi lakosság is bekapcsolódik; ne csak szolgáltatója, hanem fogyasztója is legyen a termékeknek. Ennek hatására a belső piac is erősödne és az ide érkező bevétel itt is hasznosulna.

Laposa Bence szerint látszik a fejlődés a Balaton körülLaposa Bence szerint látszik a fejlődés a Balaton körül

EKF
Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.