2019. június 20., csütörtök
Rafael névnap

LMP: konstruktív együttműködés az azbeszt-ügyben

Előrelépésre számíthatunk a volt Bakony Művek területén a talajszennyezettség megszüntetése és a panelházak azbesztmentesítése ügyében: szerda délelőtt a polgármesterrel tárgyalt a problémákról Schmuck Erzsébet, a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke és Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője.

– A mai napon meghívásomra érkezett a városba Schmuck Erzsébet: a veszprémi látogatás keretében, konstruktív beszélgetést folytattunk a polgármesterrel. A tárgyalás két fő témája: a panelépületek azbesztmentesítése, illetve a Csererdőben, a volt Bakony Művek területén található talajszennyezettség kármentesítése – mondta el Gerstmár Ferenc a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

A képviselő szerint kezdeményezőnek kell lenni és minél több partnerrel, hasonló helyzetben lévő város önkormányzatával kell együttműködni annak érdekében, hogy a szükséges állami források megteremtődjenek.

- Mi úgy gondoljuk, hogy a két problémának a megoldandó ügyek körében a prioritások közé kell tartoznia: erről egyeztettünk a polgármester úrral, aki tájékoztatott minket, hogy a következő évben komoly felmérés történik, amely alapján elkészül egy intézkedési terv a szennyezések felszámolására. A Csererdő talajszennyezettségének kármentesítésével kapcsolatban a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel tárgyal a város – emelte ki Gerstmár Ferenc.

Schmuck Erzsébet elmondta, hogy országosan legalább húszezer lakóépület és számos településen középületek is vannak, amelyek azbeszttel szigeteltek, ezért a városoknak is érdeke, hogy az azbesztmentesítési országos program újra elinduljon. Gerstmár Ferenc hozzáfűzte, hogy Veszprémben körülbelül 432 lakás érintett a Jutasi úti, Halle és Munkácsy utcai lakótelepek területén, de további felmérésekre van szükség a tényleges szám megállapításához, a költségvetés kialakításához.

- Bízom abban, hogy a 2020. évi költségvetésben megfelelő összeg különíthető el ezeknek a problémáknak a megoldására és talán már a 2019. évi költségvetésben is lehet majd találni lehetőséget az esetleges átcsoportosításra – zárta a tájékoztatót a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke.