2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

Legyen béke!

Közös megemlékezéssel ünnepelte az I. világháborút lezáró Fegyverszünet napjának centenáriumát és a békét a Veszprémi Petőfi Színház vasárnap délelőtt.

A fegyverszünet napját világszerte november 11-én ünnepeljük az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére, idén, a 100 éves évforduló kapcsán talán még nagyobb nyomatéka van ennek a napnak. A Brit Nemzetközösség országaiban emlékezés napjaként ismert, és tőlük ered az a hagyomány is, hogy ezen a napon a béke szimbólumaként pipacs formájú kitűzőt hordanak az elesett katonák előtt tisztelegve.

Tulajdonképpen ehhez a momentumhoz kapcsolódott a Veszprémi Petőfi Színház ünnepsége is. „Első bemutatónk, a Nyitott ablakot megelőző kiállításunk anyagát a Krajczáros Alapítványtól kaptuk, Székesfehérvárra látogatva az ő vezetőjüktől értesültem arról, hogy létezik ez a világmozgalom, mely a pipacs jelképével ünnepli a békét. Igazgató úrral közösen ezért úgy döntöttünk, a társulat tagjaival és a veszprémiekkel együtt mi is megemlékezünk róla az I. világháború lezárásának 100 éves jubileumán”- árulta el kérdésünkre Kellerné Egressi Zsuzsanna, a színház igazgató-helyettese.

A rövid ünnepség kezdetén a békére vágyó verssel vezette fel a száz éve történteket, majd a hangfalakból áradó fegyverropogás hangját szimbolikusan is az Örömóda dallama váltotta fel a fegyverszüneti egyezmény pontos időpontjával összehangoltan pontban 11 óra 11 perckor, ezt követően pedig a jelenlévők gyertyagyújtással emlékeztek meg.

Az igazgató-helyettes hozzátette, szeretnének ezzel hagyományt teremteni, hiszen fontos, hogy újra és újra eszünkbe véssük: a béke az egyik legdrágább kincsünk.