2019. augusztus 23., péntek
Bence névnap

Mi lenne a társadalommal férfias férfiak nélkül?

A passzív és nőies férfiak nem védenek, vezetnek, óvnak és gondoskodnak. A kulturális nyomással elnőiesített férfiak világában az egész társadalom rosszul járna.

Érdekes és elgondolkodtató videót posztolt nemrég Youtube-csatornájára a Prager University. Allie Beth Stuckey író és megmondó, a CRTV Allie című műsorának és a Relatable podcast műsorvezetője a társadalmunk egy tipikus, újra és újra visszatérő problémáját hozta fel: a férfiak elnőiesítése nem csak azért rossz a társadalomnak, mert létrejönnek a genderless ruhakollekciók és a háromnemű mellékhelyiségek.

Stuckey egy eddig kevésbé hangoztatott verziót vázolt fel: az agressziót, az erőszakot és a féktelen ambíciót nem lehet kiirtani a férfilélekből, csak kordában tartani. A férfias jellemvonások, amik pusztítást idéznek elő, le tudnak győzni egy diktatúrát, a kapzsiságra való hajlam gazdaságot építhet fel, a felelőtlen kockázatvállalással járó jellemvonás pedig hősies tettekre sarkallhat. Ha megfelelő mederbe vannak terelve. Az arany középút tehát a lényeg.

„Ha a férfiak egészséges és építő módon vállalják a férfiasságukat, akkor lesznek vezetők, harcosok és hősök.”

A mai társadalomban viszont az látszik, hogy az ösztönökre fittyet hányva a férfiakat kulturális nyomással próbálják elnőiesíteni. Ennek egyik nem várt következménye, hogy nem vállalnak felelősséget, passzívvá válnak, nem védenek, nem vezetnek, óvnak és gondoskodnak, azaz nem teszik meg azokat a lépéseket, amik az egész társadalom javát szolgálják.

A teljes videó: