Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pályakezdő publicistákat díjaztak

2018. november 13. 11:30
Harmadik alkalommal adták át a Széki Patka László, egykori veszprémi és dunántúli költő emlékére létrehozott díjat szombaton a Művészetek Házában. Előadó-művészet és vers kategória után ezúttal képzőművészeti témában létrejött írások alkotóit díjazták.

Az emlékállítás mellett a díj tulajdonképpen egy másik célt is szolgál, létrehozói, Fábián Judit, a költő özvegye és a Művészetek Háza Veszprém egyben az éppen hetven éve született és tíz éve elhunyt költő örökségét is tovább viszik ezáltal. Széki Patka László lírai tevékenysége mellett az észak-dunántúli régió tehetségeinek segítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Versei, az életében követett értékrend, műveltsége, felkészültsége, tájékozottsága, emberi érzékenysége mind-mind indokolták azt, hogy emlékének életben tartására díjat alapítsanak.

A meghívásos pályázat témája minden évben más és más: korábban előadóművészet és vers kategóriában díjaztak fiatalokat, ezúttal pedig pályakezdő publicistákat jutalmaztak. A pályázatra összesen 12 szerző kapott meghívást korábban már megjelent művészeti témájú publikációik alapján, pályázatot végül hatan adtak be. Az ő feladatuk az volt, hogy mutassák be a Művészetek Háza egyik aktuális kiállítását vagy annak részletét közérthető formában.

A Széki Patka-díjat 2018-ban Cserhalmi Luca, az ELTE BTK esztétika szakos hallgatója, a Padányi Bíró Márton gimnázium egykori diákja nyerte el Lakner László kiállításáról szóló publicisztikájával. Szintén erről a kiállításról írt a második helyen végzett Zimonyi Máté, Veszprémben élő bölcsész, ugyancsak az ELTE BTK egykori esztétika szakos hallgatója, valamint a harmadik helyen "befutott" Sós Gergő képzőművész, a III. Béla Gimnázium fiatal művészettörténet tanára. A dobogós helyezéssel a fiatalok mind publikációs lehetőséget kaptak a Vár Ucca Műhely folyóiratban.

A díj: Péter Vladimir Munkácsy-díjas ötvös- és tervezőművész bronz félgömbjének körmetszetén, a krómozott felületen egy csigarajzolat látható. Ez a csigavonalas stilizált rajzolat Széki Patka László medálját idézi, amelyet nagyon gyakran viselt: akik ismerték ugyanúgy jellegzetes ismertetőjegyének tekintették, mint a pipát vagy a nagy karimájú fekete kalapot.

A pályázók között szerepelt még Éltető Erzsébet, Oláh-Bebesi Bori és Simonyi-Lengyel Mira. A zsűri tagjai Fenyvesi Ottó és Péntek Imre József Attila-díjas költők voltak, valamint a Művészetek Háza Veszprém munkatársai, Hegyeshalmi László, Kilián László és Dohnál Szonja.

A szombati díjátadó mellett a résztvevők Széki Patka Lászlóra is megemlékeztek róla készült archív fotók vetítésével. A díjátadón közreműködött Keresztes János, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, Rábai Zsanett és Nagy Csaba lantművész.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.