Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit jelent nekünk a Balaton?

2018. november 13. 7:00
Konferenciát szervezett a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet (Batuki) kedden a Pannon Egyetemen, ahol többek között a régióban élők lakhelyükhöz kötődő identitásáról is bemutattak adatokat.

Az intézet a Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek projekt keretében a helyi lakosság és a térségben nyaralóval rendelkezők kötődését vizsgálta a 174 település alkotta Balaton-régióban (e régiónak egyébként Veszprém is része).

A kutatásból kiderült, hogy a térségben élőknek a közbiztonság, a lakókörnyezet állapota, az infrastruktúra fejlettsége, az egészségügyi ellátás a legfontosabbak, ugyanakkor ha arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy mivel a legelégedettebbek, már más sorrend mutatkozott. Ha a fontossági sorrendhez viszonyítjuk, leginkább az egészségügyi ellátással, az ingatlanárakkal, a megélhetési költségekkel, az infrastruktúrával és a fejlesztési lehetőségekkel elégedetlenek az emberek.

Vizsgálták azt is, milyen imázst építettek ki az egyes települések, illetve a térség. A települések kapcsán a megkérdezetteknek elsőként valamelyik nevezetesség jutott eszükbe, míg a régió egészéről a nyár, strand, nyaralás, strandolás – saját településükről tehát azok is a főszezonra asszociálnak, akik egész évben a tó partján élnek.

Amikor azt kérdezték a válaszadóktól, mire a legbüszkébbek, települési szinten a kézilabda, egyetem, állatkert, vár, míg régiós szinten a természeti adottságok, a táj jelent meg első helyen.

Vizsgálták azt is, hogy mely tényezők befolyásolják leginkább a megkérdezettek kötődését a településükhöz vagy a régióhoz. Az itt élőket elsősorban az infrastruktúra, a lakókörnyezet, a nyugalom, az egészségügy, a közbiztonság és a megélhetés köti ide. Azoknál, akik ingáznak, már megjelenik a parkolási lehetőség is a listán, míg a nyaralótulajdonosok elsősorban nyugalomra vágynak.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.