Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A zene átszőheti egy város életét

2018. november 29. 4:00
Weyer Balázs, – műsorkészítő, lemezek és filmzenék producere, emellett a Hangvető Kft. egyik igazgatója –, a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázat csapatának tagja, akit a zenéről, illetve Veszprémmel való kapcsolatáról kérdeztünk.

Hogyan került a pályázatba?

Évek óta foglalkozom az EKF különböző városaival – például a Budapest Ritmo fesztiválon minden évben vendégül látunk EKF-városokat – így nagyon vártam már, hogy Magyarországra kerüljön a sor. Veszprémhez valamelyest jobban is kötődőm, mert a családdal Füreden van a balatoni bázisunk, Mészáros Zolival és Murakkal pedig kollégaként figyeljük és segítjük egymás munkáját. A Hangvetővel elsősorban világzenei események szervezésével foglalkozunk, és Veszprém elég jelentős szereplő ezen a téren is, vegyük például a VeszprémFestet, mely rendezvényre igazi világsztárok érkeznek.

Hogyan lehet egy városnak aktív zenei élete? Hogyan lehetne a zenét közelebb vinni az emberekhez?

A zene átszőheti egy város életét. Számomra az a fontos, hogy a zene behúzza az embereket. Erre szerintem a művészeti ágak közül leginkább a zene képes, mert az a legközösségibb művészet. Én a népzene felől jövök, ami abszolút a részvételre, a közösségre épít. A zene nem kell, hogy csak arról szóljon, hogy sokan nézik amit kevesen csinálnak, hanem hogy valamilyen szerepben minél többen legyenek a részesei. Ez igaz egy eseményen is, de átvitt értelemben, városi léptékben is. Minél többen játszanak hangszeren, vagy énekelnek, még ha csak a zuhany alatt is egy városban, annál jobb ott az élet. Mintha többet sütne a nap – csak azért nem tudunk tenni, a zenéért viszont igen. Ezt a szemléletet, a közösségi jelleget tükrözi a város EKF-pályázata egyébként sok más területen is.

Hogyan látod jelenleg Veszprém zenei életét?

Veszprémnek van néhány olyan eseménye és helyszíne, például az Utcazene Fesztivál, a Veszprémfest, a Hangvilla, amelyekről sok más hasonló méretű város csak álmodik. Ráadásul vannak fantáziával és tettvággyal megáldott helyiek is, akik ilyeneket ki tudnak találni, és meg tudnak valósítani, ami nagyon fontos. De elférne még néhány ilyen csúcseseményből, amelyekkel jobban szét lehetne húzni a szezont, és még jóval feljebb lehetne srófolni a város kulturális árfolyamát. És van egy sokkal kevésbé látványos, de nagyon fontos része a zenei életnek: stabil alapok– kisebb játszóhelyek, rendszeres koncertlátogatási lehetőségek minél több műfajban, hozzáférhető próbahelyek, zenetanulási lehetőségek, amatőr és félamatőr szcéna – nélkül egy város zenei élete sem lehet teljes.

EKF
Szabó Eszter
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.