Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Kanada hatalmas olajvezetéke kontra gyilkos bálnák

2018. november 16. 13:17
A környezetvédelem 2018-ra létfontosságú kérdéssé vált megannyi területen. Így van ez a kőolaj és földgáz kitermelése és elszállítása körüli tényállással is, hiszen a folyamat önmagában pusztítja a környezetet, bolygónkat, a jövőnket, ha szakavatatlan módon állunk hozzá a kitermeléshez és szállításhoz. Így van ez Kanadában is, ahol a környezetvédelem összecsap a politikai és gazdasági érdekekkel évek óta.

Az albertai olajhomok

Az olajhomok egy keverék, mely olajat, bitument és homokot tartalmaz. Kanadában, az Alberta tartományban felfedezett mező rendkívül nagy jelentőséggel bír, ám rendkívül környezetszennyező és energiaigényes a kitermelése, nem egy hagyományos kőolaj-bányászati módról van szó. A kitermeléshez ugyanis szükség van forró vízre és nátronlúgra, amely egy igen mérgező és agresszív anyag: roncsolja az állati és növényi szöveteket, égési sérüléseket, vakságot okozhat, a talajba, talajvízbe szivárogva hatalmas károkat okoz.

Kanadának hatalmas kőolaj-tartalékai vannak, amelyek 99%-át az Egyesül Államokbeli kőolaj-finomítókban dolgoznak fel, akik nagyon alacsony áron jutnak hozzá a nyers olajhoz. Fontos tudni, hogy sok tényező befolyásolja az olaj nagykereskedelmi árát, ezért, ha valaki biztosra akar menni, érdemes saját üzemanyagtöltő állomást telepítenie, így csökkentve az árfolyam ingadozások miatti kitettséget. Az új kőolajvezeték pont Ázsia felé kívánt volna nyitni, hogy ott árusítsák ki a nyers olajat, jóval nagyobb összeget kérve, mint déli szomszédjától.

Tiltakozások

A "nem hagyományos bányászatú" bányák közé tartozó kanadai olajhomok felszámolását követelik a környezetvédelmi szervezetek, a helyi őslakosság, sőt, magát Kanada lakosságát is megosztja az olaj kitermelésének ezen formája. Annyit sikerült elérni 2018-ban, hogy a bíróság kimondta, a Trans Mountain kőolajvezeték bővítése - mely az olajat szállította volna nyugatra - kockázatos környezetvédelmi szempontból, valamint nem egyeztettek a helyi lakossággal az ügyről.

A Trans Mountain

A Trans Mountain vezeték, az Alberta - Brit Kolumbia (Közép-Kanada - Nyugat-Kanada) tartományok közötti kőolajszállítást teszi lehetővé. Ennek a vezetéknek a bővítéséről döntöttek Kanadában az országot irányító politikusok, ám ez a bővítés nem valószínű, hogy a közeljövőben megvalósul. Brit Kolumbia polgárai, valamint környezetvédelmi szervezetek is tiltakoznak a bővítés ellen, a hatalmas környezeti károkra hivatkozva. 2018-ban, a bíróság kimondta, hogy a kormányzat nem egyeztetett a helyi lakossággal a bővítésről szóló döntés előtt, valamint a döntés meghozatala előtt nem vették figyelembe, milyen környezetvédelmi károk keletkezhetnek abból, ha a megnövekvő kőolajmennyiséget elszállító nagy óceáni tartályhajók száma ugrásszerűen megnő Brit-Kolumbia partjai mentén. Ez komoly veszélyt jelenthet a part menti őslakosság lakóhelyének és a part menti szárazföldi, valamint óceáni élővilágnak is, például a gyilkos bálnákat is veszélyezteti az olajvezeték.

Kardszárnyú delfin

A kardszárnyú delfint, más néven orkát esetleg még így is ismerhetjük: gyilkos bálna. Leginkább a hidegebb vizekben, tengerekben, óceánokban él, táplálékául pedig a tengeri halak, emlősök (pl.: fóka) szolgálnak. Állománya körülbelül 100 ezer példányra becsülhető, hivatalos státusza védelemre szoruló 2005 óta.

Észak-Amerika nyugati partjai mentén élő orkákat két csoportra lehet osztani. Az egyik csoport, a folyton vándorlók, akiket kevésbé veszélyeztet a Trans Mountain kőolajvezeték kapacitásának növekedése, míg a másik csoportot jobban érinti. Ez utóbbi kardszárnyú delfinek helyszínhez (bizonyos területhez) kötött életmódot folytatnak, ami leginkább a táplálékuk fellelhetőségével van összefüggésben. Ezen állatok legfőbb tápláléka a királylazac, aminek a száma évről-évre csökken, így az orkák lélekszáma sem emelkedik, sőt, jelenleg inkább csökken. Ez az ún. "táplálkozási stressz" az utódlásban okoz hatalmas problémákat az adott földrajzi helyen élő orkák életében.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.