2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

A kaliforniai konyhából a Holdra, majd Veszprémbe

Ünnepélyes keretek között nyitott meg hivatalosan a Bourns cégcsoport új veszprémi otthona pénteken. Az Európai Tervező Központ és Európai Értékesítési Központ érkezésére Veszprém is büszke lehet.

A cég lenyűgöző története figyelemreméltó, tanulságos és motiváló lehet mindenki számára. Marlan és Rosemary Bourns a második világháborút követően a michigani Milfordban házasodtak össze, majd a nászútjukon egészen a kaliforniai Pasadenáig utaztak, ahol egy kis garázsban kezdődött el az akkor még elképzelhetetlennek tűnő sikertörténetük. A házuk mögötti garázsban indították el a Bourns Laboratoriest: olyan szenzorokat gyártottak, melyekkel a repülés egyik kritikus problémáját orvosolták, az új technológiával elérték, hogy mérni lehessen a repülőgépek magasságát, gyorsulását, pozícióját. A „házilag előállított” termékeket a sütőben és a hűtőben tesztelték, amely kezdetben egyértelműen aggodalomra adott okot a nagy repülőgépgyártó vállalatoknak, ám a bizalmat hamar kiérdemelte a kis garázsvállalkozás: termékeik időben megérkeztek, működtek és jó áron kínálták őket, így a kereslet is növekedett, egyre nagyobb tételeket vásároltak tőlük. A hír eljutott egészen Riverside városáig, amely a vállalkozás következő mérföldkövét jelentette, hiszen egy megegyezést követően ide költözött át a Bourns házaspár felívelő pályán haladó cége.

22 év múlva megtörtént a csoda: 1969-ben együtt nézhette Marlan és Rosemary a televízióban, ahogy a Bourns által készített potenciométerekkel felszerelt eszköz segítségével sikeresen, biztonságban landolnak az űrhajósok a Holdon.

- Gyakran mondom a diákoknak, hogyha van egy jó ötletük és azt kemény munkával hardverré és szoftverré alakítják, illetve összehoznak egy nagyszerű csapatot, akkor 22 év alatt egy garázsból a Holdra juthatnak - mondta nyitóbeszédében Gordon Bourns, a Bourns cégcsoport tulajdonosa, az igazgatóság elnöke.

Gordon Bourns szerint, számos izgalmas lehetőség kínálkozik arra, hogy minden egyes vállalkozásuk növekedését jövedelmezően vigyék véghez, így továbbra is új termékek kifejlesztésével és felvásárlásával igyekeznek bővíteni a termék portfóliójukat.

- Veszprém kiváló helyszín az európai értékesítést támogató csapatunknak is, hiszen központi elhelyezkedésű, kiváló szakembereket képző egyetemek vannak a környezetében (például a Pannon Egyetem), valamint számos multinacionális közeget támogató és kiszolgáló nyelvi képességgel rendelkezik – emelte ki az igazgatóság elnöke.

A cég hagyományai előtt tisztelegve a hálás szavakat egy ajándék is kísérte a köszönet jelképeként. A Raincross szimbólummal díszített California Mission Bellt ábrázoló alkotás a vállalat kaliforniai gyökereihez fűződik, így minden megnyitó eseményre elviszik. Az ajándékot Gordon Bourns adta át Rehák Zsoltnak, a veszprémi mérnökség vezetőjének.

- Örömmel tölt el, hogy együtt ünnepelhetünk, mert úgy gondolom, hogy ez nemcsak a cég tulajdonosainak, dolgozóinak ünnep, hanem Veszprém városának is, hiszen a városi közösség, a veszprémi vállalkozások családja egy új taggal bővült – mondta a megnyitó ünnepélyen Porga Gyula.

A polgármester hozzáfűzte, hogy a 71 éves sikertörténet, amely egy Pasadenai hűtőszekrénytől a veszprémi Sepsiszentgyörgy utcáig tart, a Hold érintésével, egy klasszikus amerikai álom és a tapasztalat az, hogy Veszprém pedig az álmok teljesülésének a helyszíne, ezért csak azt kívánja a Bourns cégcsoportnak, hogy a 71 éve útjára indult álom, Veszprémben folytatódhasson.

- Veszprémben a hozzáadott érték erejében hiszünk, a város stratégiája is ebbe az irányba mutat és jó látni, hogy vannak olyan bátor befektetők, akik erre az erőre alapozva álmodják tovább a cégük jövőjét – zárta köszöntő szavait Porga Gyula.