Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fókuszban az egészség

2018. november 17. 11:26
Egészségnapot rendeztek a diabétesz világnapjához kapcsolódóan szombaotn a Veszprémi Hittudományi Főiskolán.

Az egész napos programok során előadásokat hallgathattak meg, kvízjátékon hasznos nyereményekre tehettek szert, szűrővizsgálatokon vehettek részt a helyszínre látogatók. A családokat gyerekprogramokkal is várták a szervezők: a kicsik interaktív játszóházban tölthették az időt, míg szüleik az egészségmegőrzésről tájékozódhattak.

A rendezvény megnyitóján dr. Vándorfi Győző, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület elnöke, ismertette a nap programkínálatát, felhívva a figyelmet az idén negyven éves veszprémi Cukorbeteg Klub bemutatkozó előadására. Hangsúlyozta: az idei év tematikája a család köré szerveződik, több olyan előadást is szerveztek, ami ehhez kapcsolódik, így többek között a terhességi cukorbetegségről is bővebben tájékozódhattak az érdeklődők.

Ovádi PéterOvádi Péter

Ovádi Péter országgyűlési képviselő rámutatott: a kormány stratégiai megállapodást kötött a Magyar Diabetes Társasággal és az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, kiemelt céljuk ugyanis a cukorbetegség megelőzése - amit a mindennapos testnevelés és az új közétkeztetési rendelet is segít. Megosztott a közönséggel egy személyes történetet is: a veszprémi futsal utánpótlás csapat kapitánya, Márk diabétesze ellenére is keményen küzd az álmaiért: szeretne a magyar diabétesz futsal-válogatott tagja lenni.

Porga Gyula polgármester a Cukorbetegek Klubjának negyven éves évfordulójára reflektált. Kifejtette: az ember társas lény; a nehézségeket, kudarcokat hajlamosak vagyunk magunkba zárni, de fontos észrevennünk, hogy problémáinkon könnyebben átléphetünk, ha megosztjuk azokat a minket körülvevő barátokkal, szeretteinkkel, közösségünkkel. De ugyanez igaz a sikereinkre is, ha azt nem tudjuk megosztani, nem tudjuk kiélvezni sem. A negyven éves klub közösséget teremtett, értékeit pedig nemcsak a közösségen belül érvényesítik, hanem a nagyközönséget is megszólítják, felhívva a figyelmet a cukorbetegség megelőzésének fontosságára.

Vándorfi Győző és Porga GyulaVándorfi Győző és Porga Gyula

Dr. Fulcz Ágnes, a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Diabetes Centrum vezető főorvosa felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok körében is egyre gyakoribb diabétesz nagyrészt megelőzhető lenne egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, megfelelő életmóddal. Mindezekre különösen akkor érdemes figyelni, ha a családban már előfordult cukorbetegség. A polgármesterhez hasonlóan ő is a közösség - főleg a család - szerepét hangsúlyozta: az odafigyelés, támogatás, akár a közös életmódváltás a beteg hozzáállására is pozitív hatással van.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.