Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Gyopáros Alpár: jól halad a Modern Városok Program, jövőre a falvak jönnek

2018. november 24. 10:34
A 3700 milliárd forintból jövőre már 1100 milliárd forintot kifizetnek, 2019-ben a falvak megerősítése van soron- nyilatkozta a kormánybiztos a Vehir.hu-nak.

A megye 5000 fő alatti településeinek polgármestereivel ismertette a Magyar Falu Program részleteit Veszprémben péntek délután Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Péntek délután a megye 5000 fő alatti települések polgármesterei találkoztak a megyeházánPéntek délután a megye 5000 fő alatti települések polgármesterei találkoztak a megyeházán

A városokkal kapcsolatban a Vehir.hu kérdésére elmondta, a 2015-ben indult Modern Városok Program során a kormány két éven keresztül egyeztetett a megyei jogú városokkal, amelynek során 23 településsel kötöttek fejlesztési szerződéseket, összesen 3700 milliárd forint értékben. Ezt a hatalmas összeget 75%-ban hazai forrásból teremtik elő, a maradékot az Európai Unió állja.

-Kifejezetten jól állunk a programmal, hisz a teljes összeg majdnem egyharmadát már sikerült kifizetni a projektgazdáknak. A jövő évben már 1100 milliárd forint lesz a kifizetések összege. A 23 megyei jogú város fejlesztési csomagja összesen 265 projektet tartalmaz, amelynek 80%-a már legalább tervezési, vagy kivitelezési folyamatban van, de vannak már befejezett elemek is. A teljes program kifutási idejét a 2020-as évek közepére becslik- mondta.

A Magyar Falu Program

A kormánybiztos lapunknak beszélt a hamarosan induló Magyar Falu Program céljairól is:

-A 20. század közepe óta tapasztalható, hogy a falvak népessége nagyobb arányban csökken, mint a magyar városok országos átlaga. A falvak duplán veszítenek népességükből, hisz a falusi fiatalok elvándorolnak, gyerekeik pedig jellemzően a városokban születnek meg és ott is maradnak. Sok falunak drasztikus a népességcsökkenése. Az a célunk, hogy a magyar falvakat megőrizzük a rájuk jellemző hagyományokkal, értékekkel és sajátos életmóddal. Ennek érdekében olyan ösztönző programokat szeretnénk indítani, amelynek segítségével a falvakban élő fiatalok megtalálhatják számításaikat.

Gyopáros alpár: a falvakat meg kell erősíteniGyopáros alpár: a falvakat meg kell erősíteni

Gyopáros a programot részletezve kifejtette, hogy a kormány többek közt lakhatási programot indít, mellékúthálózatot fejlesztene, valamint a közszolgáltatások (pl.: bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők) állapotát javítaná. A 2019-ben induló programra 150 milliárd forintot szánna a kormány.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.