Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Prebiotikus ételek, azaz egészséges bélrendszer

2018. december 2. 12:00
Ne keverjük össze, nem mindegy, hogy probiotikus vagy prebiotikus! Nézzük miért!

Az emberi emésztőrendszerben sok mikroorganizmus él, melyek közül van olyan ami hasznos és jótékony, illetve van olyan ami kártékony. Amikor egyensúly van a "jó" és a "rossz" baktériumok között, akkor tudja a bélrendszer ellátni a feladatát rendesen.

A probiotikumok az emberi bélflóra jótékony baktériumai, mint például a Bifidobacterium-, a Lactobacillus- vagy a Streptococcus-fajok. Egyes élelmiszerek természetes formában is tartalmaznak probiotikumokat ilyenek a kefir, joghurt és az élőflórás tejtermékek. A gyógyszertárakban kaphatók olyan készítmények, amelyek mesterségesen előállított probiotikumot tartalmaznak, de a legfrissebb tudásunk szerint, ezek nem olyan hatékonyan telepednek meg a bélrendszerben, mint a természetes forrásból származó társaik, persze azért nem teljesen hasztalanok.

A prebiotikumok olyan anyagok, amelyek fokozzák a probiotikumok termelődését, megtapadását és gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélrendszerben. A prebiotikus élelmiszerek olyan nem emészthető alkotóelemeket tartalmaznak, amelyekre nincs hatással a tápcsatorna felsőbb szakaszin egyetlen emésztőenzimünk sem, ilyenek az ologoszacharidok és az inulin. Természetes formában megtalálhatók a babban, fokhagymában, hagymában, káposztafélékben, savanyú káposztában, borsóban, csicsókában, articsókában, cikóriában, spárgában, banánban, édes burgonyában és a teljes kiőrlésűekben. Ezek a prebiotikumok csökkentik a hasmenéses megbetegedések hosszát, elősegítik a kalcium felszívódását, jó hatással vannak az irritábilis bél szindrómában, szerepet játszanak egyes allergiák megelőzésében és még az anyagcserénkre is jótékony hatással vannak. Nagy mennyiségben egyszerre viszont puffadást okozhatnak, emiatt csak kis mennyiségben emeljük ezeknek az zöldségeknek, gyümölcsöknek a fogyasztását.

Bélrendszerünk egészégét fenntarthatjuk ezeknek a magas rosttartalmú jótékony alapanyagoknak a sűrű használatával.

Csík Orsolya, dietetikus

vehir.hu
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.