Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Vigyázzon, hogy az adventi gyertyával együtt a lakását ne gyújtsa fel!

2018. december 1. 11:01 // Forrás: Katasztrófavédelem
December 2-án, vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún és indul az év leginkább várt, meghitt időszaka. Hogy a várakozás örömteli heteiből és az ünnepből ne származzon kellemetlenség vagy tragédia, fontos betartani néhány alapvető szabályt a gyertyagyújtások alkalmával.

Az emberek többségének az ünnepi készülődés időszakáról nem a veszély jut eszébe, pedig az advent és karácsony idején jelentősen megnő egy káresemény bekövetkezésének kockázata. A magukra hagyott égő gyertyák, az adventi koszorúk, csillagszórók, vagy a tűzhelyen felejtett étel is veszélyeket rejthet.

Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára emelkedik. Ebben az időszakban naponta akár harminc lakásban is keletkezik tűz. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell és a szabadidős tevékenység, valamint az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.

Veszprém megyében a lakosság körültekintő és tudatos magatartásának köszönhetően évek óta nem növekszik a lakástüzek száma az ünnepi időszakban. Azért, hogy ez idén se változzon, tegye meg az alapvető óvintézkedéseket, hogy az ünnepet valódi örömként élhesse meg otthonában, családja körében.

A tűzesetek kiváltó oka lehet, ha az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, vagy felügyelet nélkül hagyják. Fontos, hogy az éghető anyagú adventi koszorút, csokrot mindig nem éghető, hőszigetelő alátétre tegyük és a gyertyák, mécsesek nem éghető tartóban legyenek. Az adventi koszorúk könnyen meggyulladhatnak az égő gyertyától. Egyetlen pillanat is elegendő ahhoz, hogy lángba boruljon az ünnepi dísz, amelyről könnyen továbbterjed a tűz a lakás többi részére. Néhány perc alatt képesek mindent elborítani a lángok és tud megsemmisülni egy átlagos nappali.

Az ünneplés hevében a tűzhelyen felejtett felhevített olaj, vagy készülő étel is kiemelt veszélyforrás. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani. Ha valaki megpróbálná, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorná, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magasságú tűzgömb keletkezik. Ilyen esetben egész egyszerűen egy fedővel kell lefedni a serpenyőt és el kell zárni a tűzhelyt.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy az adventi vasárnapokon, karácsonykor és szilveszterkor gyújtott gyertyákat, csillagszórókat ne hagyják felügyelet nélkül! Mindig tartsák szem előtt, hogy az adventi koszorú, a karácsonyfa, a hangulatvilágítás, a nem biztonságos égősor és a tűzhelyen felejtett étel is a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat! Vigyázzon családja biztonságára és óvja értékeit, hogy a karácsony valóban öröm legyen!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.