2019. július 17., szerda
Endre, Elek névnap

Varázsoljuk együtt szebbé mindenki karácsonyát!

Már most mindenki teljesen rá van feszülve a karácsonyra, és a materiális előkészületekre. De mi öltöztethetné jobban ünnepi díszbe az ember lelkét, ha nem a jótékonykodás, a rászorulókon való segítségnyújtás?

Minden évben felmerül a kérdés: karácsonykor álszent dolog-e a jótékonykodás? Én a kérdést sem értem. Lehet-e bármikor álszent dolog segíteni? Tudtátok, hogy a jótékonykodás boldogít, felemel, és teljesebb embert kovácsol belőled? Számos tanulmány bizonyítja, hogy azok, akik rendszeresen jótékonykodnak, jobban érzik magukat a bőrükben, ellentétben azokkal, akik ezt elmulasztják.

Lara Aknin, a kanadai Simon Fraser Egyetem szakértője egy vizsgálat során arra a megállapításra jutott, hogy a másokra költött pénz, illetve a pénzadományozás akkor kelti a legjobb érzést a felajánlóban, ha kapcsolatépítő hatású – ebből következik, hogy az emberek akkor érzik a legjobban magukat, ha ismerősükön, barátjukon vagy rokonukon keresztül segítenek valakinek, míg a jó célra áldozott névtelen adomány ehhez képest kevésbé pozitív hatású.

Nem nagy befektetés egy cipősdobozba néhány gyermekszívet megdobogtató kincset bepakolni, mégis az érzés, hogy valahol egy nehéz helyzetben lévő kisgyerek arcára mosolyt varázsoltál - felbecsülhetetlen.

Ezt vallja Korona Vivien és az egykori magyar bajnok veszprémi válogatott kézilabdázó Iváncsik Gergő is, akik idén először a karácsonyi ünnepek közeledtével nagyot álmodtak és célul tűzték ki, hogy Gergő egykori mezszámát egy jelképes nullával kiegészítve, legalább 40 dobozkát gyűjtenek össze rászoruló gyermekeknek, akik a karácsonyt kórházban töltik. Te döntheted el, hogy hány év körüli kisfiúnak/kislánynak szeretnél dobozt küldeni. Már nem sokáig, december 12-ig adhatsz le cipősdobozt a gyűjtőponton.

Mindegy hogyan, mindegy hol és milyen formában, de a lényeg a segítségnyújtás, és egy csipetnyi figyelem másokra is, azokra, akik kevésbé szerencsések, mint mi. Segítsünk hát másokon, érdek nélkül, önzetlenül támogassunk egy kezdeményezést, hogy érezzük: ma egy picivel szebbé varázsoltuk ezt az elidegenedett, materialista, önző világot.