Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Siker és boldogság a fa alatt: kinek van erre ideje?

2018. december 3. 4:00
Színezgetés, rajzolás, lista körmölés, naplóírás: dolgok, amikről úgy gondoljuk, csak a gyerekek privilégiuma, hiszen a fárasztó hétköznapok, háztartás, munka mellett örülhetünk, ha levegőt venni van időnk és néha a napi sorozatunk mellett nem alszunk el már este nyolckor.

Pár évvel ezelőtt csodálkozva néztem a rengeteg Star Wars, Verdák és Jégvarázs színező mellett egyre szaporodó, úgynevezett felnőtt színezők sorát: mandalák, tájképek, állatok, direkt a „nagyobbaknak” címezve. Az elnevezést látva először szkeptikusan lapoztam fel az első kezembe kerülő kötetet és vártam, hogy most vagy női keblek vagy a Káma-Szútra ízléses grafikus ábráival találom szemben magam, de akármilyen meglepő sima, „ártatlan” képeket, kicsit talán komplikáltabbnak tűnő satírozni valókat láttam a könyvben. Elképzeltem, ahogy egy anyuka végez a munkában, elmegy a gyerekekért a közeli iskolába, hazaérnek, berak egy mosást és leül az étkezőasztalhoz színezgetni, miközben hallgatja az Ablak-Zsiráfból gyakorló kislány szótagolását. Szürreálisnak tűnik és szinte hallom is a felháborodók szavait: „jó neked, hogy ilyenekre van időd”.

Miért pazaroljam az időmet színezgetésre?

A káros stressz, a folytonos online életmód, az okostelefonok és számítógépek világa olyan szintű feszültség burokba zár minket, amiből szabadulnánk, de az eszközt, a hatékony módszert nem mindig találjuk. Színezés közben kikapcsol az agyunk, ellazulunk, egyfajta meditatív állapotba kerülünk, ami segít az elménk elcsendesítésében, a béke és nyugalom megtalálásában rohanó modern századunkban is. A kreatív cselekvésben teljesen elmerülünk, kizárva az eddigi tevékenységeinket: a színek, formák harmóniája, az alkotás öröme bizonyos szintű „flow élményt” ad. Ha egy rövid kikapcsolódásra van szükségünk, érdemes kipróbálni ezt az egyszerű megoldást.

Felfordulás az élet: amikor nincs „kikapcs”

Gyakran kerülhetünk olyan szituációba, amikor egyszerűen hiába érezzük a kikapcsolódás, pihenés szükségességét, a bennünk felgyülemlő stressz egészségkárosító hatását, mégse tudunk időt szakítani a lazításra. Ebben az esetben lehetséges, hogy rosszul menedzseljük az időnket és olyan folyamatokra fordítunk túl sok időt, amire nem lenne muszáj. A jó időbeosztás kialakítására rengeteg „praktika” van, ám jelenleg talán a legnépszerűbb a bullet journal. A bullet journal egy olyan módszer, ami a határidőnapló, a tennivaló lista és a naplózás funkcióit egyesítve hozza létre a saját személyreszabott „jegyzetelési technikánkat”. Színek, rajzok, apró jelölések segítségével, külön kategóriákba sorolva vezethetjük magánélettel, munkával és szabadidővel kapcsolatos eseményeink, feladataink listáját. Egy olyan saját naplót hozhatunk létre, ami megszünteti a papírfecni halmokat és összeszedetten tartalmazhatja személyes rendszerünkbe foglalva életünk minden szegmensét, miközben a kreatív énünk és az időmenedzsmentünk is folyamatosan fejlődik.

Felnőtt mumusaink: idő lenne, de nincs boldogság és siker

Gyerekként mindenki rettegett a mumustól az ágy alatt, a sötét utcáktól és a félig nyitott szekrényajtóktól is talán, ám a felnőtteknek is vannak mumusaik, akik makacsabbak és nagyobbak. Azt hiszem a kiégés, az útkeresés, a tehetetlenség, a pesszimizmus, a depresszió és a céltalanság egy franciaágy alá sem férne be együtt, de mégis sokan heroikus harcot vívnak velük nap mint nap. Vannak helyzetek, amikor a házi praktika már kevés, de sokszor életreszóló megoldást jelenthet egy jól megválasztott, számunkra szimpatikus módszer.

Rendszerezd az éved!

A YearCompass egy füzet, amely segít lezárni az előző évet és megtervezni a következőt: letölthető a hivatalos oldalról PDF formátumban vagy meg is lehet rendelni a néhány oldalas kérdéssort nyomtatva. A technika lényege, hogy céljainkat, terveinket ne veszítsük szem elől és az év elteltével mosolyogva lapozhassuk fel teljesült vágyaink listáját. Az évrendező irányított kérdéseken és gyakorlatokon keresztül vezet végig az éven, átadva a kulcsot ahhoz, hogy konkrét célokat fogalmazhasson meg használója.

Mindig pozitívan

A hála és boldogság naplók lényege, hogy minden nap észrevegyük a legkisebb örömet, pozitív élményt is, ami esetleg megbújna a szürkének tűnő hétköznapok árnyában. Rendszerességével egyfajta „boldogság rutint” alakít ki a pozitív dolgok kiemelésének technikájával.

5-6 perc napló: a sikeresebb, boldogabb életért

A The Five Minutes Journal egy könyv, amely első pillantásra a hála naplóhoz hasonlít leginkább, de ennél összetettebb eszközről van szó. A Five Minutes Journal egy reggeli és esti „5 perces” szokást alakít ki azzal, hogy az utolsó dolog lefekvés előtt és az első dolog ébredés után a három kérdéses oldal kitöltése. A reggeli rutin leginkább egy vízió, ami a távlati és aznapi célok „bevonzásában” segíthet, az esti rutin pedig a pozitív gondolatok listája, hiszen a hála és boldogság naplók létezése óta tudjuk, hogy ha pozitív gondolatokkal alszunk el, jobb lesz a közérzetünk és megtanulunk a napfényes irányba fókuszálni. Az angol nyelvű napló mintájára, idén felkerült a magyar könyvesboltok polcaira a „Hatperces napló”, ami az eredeti Five Minutes Journal alapján készült.

Ajándékozz kiegyensúlyozott életet!

Ha még nincs elküldve a kívánságlista, nincs beszerezve minden ajándék vagy sok volt már a rénszarvasos kötött pulóverből, akkor jó ötlet lehet a felsoroltak közül válogatni, hiszen talán nincs nagyobb ajándék annál, mint ha szebbé, boldogabbá tudjuk tenni egy számunkra kedves ember életét. Természetesen, ha valaki már hetekkel ezelőtt kiszemelte Stephen King Csipkerózsikák thrillerét, akkor nem feltétlenül kell a fa alá egy mandala színezőt rakni, ám kis figyelmességgel észrevehetjük, ha tudunk segíteni.

Sulyok Georgina
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.