2021. május 9.
//
Gergely névnap

Siker és boldogság a fa alatt: kinek van erre ideje?

2018. december 3. 5:00
Színezgetés, rajzolás, lista körmölés, naplóírás: dolgok, amikről úgy gondoljuk, csak a gyerekek privilégiuma, hiszen a fárasztó hétköznapok, háztartás, munka mellett örülhetünk, ha levegőt venni van időnk és néha a napi sorozatunk mellett nem alszunk el már este nyolckor.

Pár évvel ezelőtt csodálkozva néztem a rengeteg Star Wars, Verdák és Jégvarázs színező mellett egyre szaporodó, úgynevezett felnőtt színezők sorát: mandalák, tájképek, állatok, direkt a „nagyobbaknak” címezve. Az elnevezést látva először szkeptikusan lapoztam fel az első kezembe kerülő kötetet és vártam, hogy most vagy női keblek vagy a Káma-Szútra ízléses grafikus ábráival találom szemben magam, de akármilyen meglepő sima, „ártatlan” képeket, kicsit talán komplikáltabbnak tűnő satírozni valókat láttam a könyvben. Elképzeltem, ahogy egy anyuka végez a munkában, elmegy a gyerekekért a közeli iskolába, hazaérnek, berak egy mosást és leül az étkezőasztalhoz színezgetni, miközben hallgatja az Ablak-Zsiráfból gyakorló kislány szótagolását. Szürreálisnak tűnik és szinte hallom is a felháborodók szavait: „jó neked, hogy ilyenekre van időd”.

Miért pazaroljam az időmet színezgetésre?

A káros stressz, a folytonos online életmód, az okostelefonok és számítógépek világa olyan szintű feszültség burokba zár minket, amiből szabadulnánk, de az eszközt, a hatékony módszert nem mindig találjuk. Színezés közben kikapcsol az agyunk, ellazulunk, egyfajta meditatív állapotba kerülünk, ami segít az elménk elcsendesítésében, a béke és nyugalom megtalálásában rohanó modern századunkban is. A kreatív cselekvésben teljesen elmerülünk, kizárva az eddigi tevékenységeinket: a színek, formák harmóniája, az alkotás öröme bizonyos szintű „flow élményt” ad. Ha egy rövid kikapcsolódásra van szükségünk, érdemes kipróbálni ezt az egyszerű megoldást.

Felfordulás az élet: amikor nincs „kikapcs”

Gyakran kerülhetünk olyan szituációba, amikor egyszerűen hiába érezzük a kikapcsolódás, pihenés szükségességét, a bennünk felgyülemlő stressz egészségkárosító hatását, mégse tudunk időt szakítani a lazításra. Ebben az esetben lehetséges, hogy rosszul menedzseljük az időnket és olyan folyamatokra fordítunk túl sok időt, amire nem lenne muszáj. A jó időbeosztás kialakítására rengeteg „praktika” van, ám jelenleg talán a legnépszerűbb a bullet journal. A bullet journal egy olyan módszer, ami a határidőnapló, a tennivaló lista és a naplózás funkcióit egyesítve hozza létre a saját személyreszabott „jegyzetelési technikánkat”. Színek, rajzok, apró jelölések segítségével, külön kategóriákba sorolva vezethetjük magánélettel, munkával és szabadidővel kapcsolatos eseményeink, feladataink listáját. Egy olyan saját naplót hozhatunk létre, ami megszünteti a papírfecni halmokat és összeszedetten tartalmazhatja személyes rendszerünkbe foglalva életünk minden szegmensét, miközben a kreatív énünk és az időmenedzsmentünk is folyamatosan fejlődik.

Felnőtt mumusaink: idő lenne, de nincs boldogság és siker

Gyerekként mindenki rettegett a mumustól az ágy alatt, a sötét utcáktól és a félig nyitott szekrényajtóktól is talán, ám a felnőtteknek is vannak mumusaik, akik makacsabbak és nagyobbak. Azt hiszem a kiégés, az útkeresés, a tehetetlenség, a pesszimizmus, a depresszió és a céltalanság egy franciaágy alá sem férne be együtt, de mégis sokan heroikus harcot vívnak velük nap mint nap. Vannak helyzetek, amikor a házi praktika már kevés, de sokszor életreszóló megoldást jelenthet egy jól megválasztott, számunkra szimpatikus módszer.

Rendszerezd az éved!

A YearCompass egy füzet, amely segít lezárni az előző évet és megtervezni a következőt: letölthető a hivatalos oldalról PDF formátumban vagy meg is lehet rendelni a néhány oldalas kérdéssort nyomtatva. A technika lényege, hogy céljainkat, terveinket ne veszítsük szem elől és az év elteltével mosolyogva lapozhassuk fel teljesült vágyaink listáját. Az évrendező irányított kérdéseken és gyakorlatokon keresztül vezet végig az éven, átadva a kulcsot ahhoz, hogy konkrét célokat fogalmazhasson meg használója.

Mindig pozitívan

A hála és boldogság naplók lényege, hogy minden nap észrevegyük a legkisebb örömet, pozitív élményt is, ami esetleg megbújna a szürkének tűnő hétköznapok árnyában. Rendszerességével egyfajta „boldogság rutint” alakít ki a pozitív dolgok kiemelésének technikájával.

5-6 perc napló: a sikeresebb, boldogabb életért

A The Five Minutes Journal egy könyv, amely első pillantásra a hála naplóhoz hasonlít leginkább, de ennél összetettebb eszközről van szó. A Five Minutes Journal egy reggeli és esti „5 perces” szokást alakít ki azzal, hogy az utolsó dolog lefekvés előtt és az első dolog ébredés után a három kérdéses oldal kitöltése. A reggeli rutin leginkább egy vízió, ami a távlati és aznapi célok „bevonzásában” segíthet, az esti rutin pedig a pozitív gondolatok listája, hiszen a hála és boldogság naplók létezése óta tudjuk, hogy ha pozitív gondolatokkal alszunk el, jobb lesz a közérzetünk és megtanulunk a napfényes irányba fókuszálni. Az angol nyelvű napló mintájára, idén felkerült a magyar könyvesboltok polcaira a „Hatperces napló”, ami az eredeti Five Minutes Journal alapján készült.

Ajándékozz kiegyensúlyozott életet!

Ha még nincs elküldve a kívánságlista, nincs beszerezve minden ajándék vagy sok volt már a rénszarvasos kötött pulóverből, akkor jó ötlet lehet a felsoroltak közül válogatni, hiszen talán nincs nagyobb ajándék annál, mint ha szebbé, boldogabbá tudjuk tenni egy számunkra kedves ember életét. Természetesen, ha valaki már hetekkel ezelőtt kiszemelte Stephen King Csipkerózsikák thrillerét, akkor nem feltétlenül kell a fa alá egy mandala színezőt rakni, ám kis figyelmességgel észrevehetjük, ha tudunk segíteni.

Sulyok Georgina

További cikkek

Hollywood nyomában Magyarországon
Hollywood nyomában Magyarországon
Vörös veréb, Fekete özvegy, Vaják. Csak néhány azok közül a hollywoodi produkciók közül, amelyeket részben vagy egészben kis hazánkban forgattak. Az elmúlt években Magyarország egyre népszerűbb lett a filmesek körében, a mozgókép és az utazás szerelmeseinek pedig izgalmas felfedezést jelenthet felkeresni a forgatási helyszíneket.
Mi marad ezután?
Mi marad ezután?
Még nagyon korai lenne azon gondolkodni, mi lesz majd, ha ennek vége. De talán a lelkünk listázhat…
Honnan ez a türelem és humánum az oltópontokon?
Honnan ez a türelem és humánum az oltópontokon?
A cikk szerzője a személyes tapasztalatait vetette össze a közösségi médiában megfigyelt véleményekkel és a hivatalos szerv nyilatkozatával az oltópontokon tapasztalható helyzetről.
Lenne igény Veszprémben vidámparkra?
Lenne igény Veszprémben vidámparkra?
Az Európa Kulturális Fővárosa-program számos meglepetést tartogat számunkra 2023-ig.
Reneszánszukat élik a társasjátékok
Reneszánszukat élik a társasjátékok
Fókuszáltabbá tesz, türelemre tanít, javítja a memóriát és szórakoztat, mi az? Ha egy találós kérdés megfejtése lenne, akkor ez alapján is lehetne definiálni a társasjátékot. A társasjáték néhány éve ismét óriási divat Magyarországon is, és ez nem véletlen, hiszen megannyi élményt rejtenek magukban, ezen felül pedig sok-sok pozitív hatása is van társasoknak.