2019. augusztus 23., péntek
Bence névnap

Új eszközök a gasztroenterológia osztályon

A támogatásnak, összefogásnak és a jótékonysági rendezvényen gyűjtött összegnek köszönhetően új eszközöket vehetett át a Csolnoky Ferenc Kórház gasztroenterológiai osztálya.

Idén ötödik alkalommal rendezték meg az Egészség útja elnevezésű rendezvényt, ahol a különböző sport, kulturális program és egészséggel kapcsolatos előadás, illetve szűrővizsgálat mellett a kórház támogatására is lehetősége volt a látogatóknak.

Ismét támogathatjuk a kórházat - és az egészségünket - vehir.hu

Ötödik alkalommal rendezik meg az Egészség útja programot szeptember 22-én. A nap során sporttal, kultúrával és szűrővizsgálatokkal is tehetünk egészségünkért, illetve támogathatjuk a Csolnoky Ferenc Kórházat.

- Ugyan csak kisebb jubileum, de ez az ötödik alkalom, hogy itt állhatunk egy sikeres egészségnap után, annak eredményét prezentálva a kórháznak. A program a Szövetség Az Egészséges Veszprémiekért Egyesület kezdeményezésére, szervezésében zajlik minden évben, ám már rég nem egy elszigetelt rendezésről, hanem egy érett csapatmunkáról beszélhetünk: a városi intézmények, az önkormányzat és különböző cégek is támogatják a rendezvényt – mondta Leitold László, a Szövetség Az Egészséges Veszprémiekért Egyesület vezetője.

Leitold László szerint ha jó a cél és az odavazető utat is sikeresen ki tudjuk tölteni tartalommal, akkor az elért eredmény is mindig jó lesz.

A kormányzat egészségmegörző programjához csatlakozva a vastagbélrák megelőzés került központba: ennél a betegségnél a szűrővizsgálatok kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a korai felismerés életet menthet. Az endoszkópos vizsgálathoz alkalmazható új eszközökkel a tükrözés kevesebb kellemetlenséggel jár, a félelem csökken. A kórház nagy endoszkópos laborral rendelkezik, ahol évente körülbelül tízezer vizsgálatot végeznek el, főként gyomor- és vastagbéltükrözéseket. Több endoszkópos torony is található a gasztroenterológiai osztályon, ám kiegészítőkre mindig szükség van, amiknek a beszerzése nem olcsó. A mai napon átadott, közel hárommillió forint értékű kiegészítők a toronyhoz, egy nagynyomású öblítő-mosó pumpa és egy lábpedállal működtethető széndioxid adagoló készülék. A látszólag „kicsi, szürke műszereknek” tűnő készülékek hatalmas segítséget jelentenek a betegellátásban; az új eszközöket Dr. Lakner Lilla osztályvezető vette át.

- Az öt év történetéhez, sikeréhez hozzáfűzve mindenképp kiemelném a kórháznak, dr. Dávid Gyula főigazgatónak, a kórház dolgozóinak, illetve azoknak az osztályvezetőknek az együttműködését, akik ebben a programban partnerek voltak – hangsúlyozta Némedi Lajos alpolgármester.

Az alpolgármester elmondta, hogy ezeket a műszereket a kórház kapta, ám fontos, hogy valamennyi felszerelés alkalmazása a betegek javára történik, így bízik benne, hogy ez a sikeres program 2019-ben és utána is folytatódik, hiszen célok, feladatok mindig vannak.