Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

EKF - mi történt eddig?

2018. december 10. 16:01
A héten eldől, melyik város viselheti 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet. A döntő hét elején összefoglaljuk, milyen utat jártunk be az elmúlt években.

Veszprém az elmúlt három évben aktívan dolgozott azért a Balatonnal együtt, hogy sikerrel nyerjük el az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. A munkát a sajtó is végigkövette - ennek a három éves munkának a legfontosabb momentumait szedtük össze a témában megjelent anyagokkal.

Európa Kulturális Fővárosa: Eldördült a rajtlövés - Veszprém ismét indul (2016. 01.16.)

Mi kellene ahhoz, hogy Veszprém legyen Európa kulturális fővárosa? - Fenyvesi Ottó költő gondolatai (2016.03. 10.)

„Meg kell szüntetni a bezárkózást és a helyi köldöknézést. Nyitni a világ és az európai népek kultúrája felé, szükség volna túllépni a provincializmuson!” - Fenyvesi Ottó

Európa Kulturális Fővárosa 2023: együttműködési megállapodást írt alá Veszprém és a Balatoni Szövetség (2017.03.22.)

Veszprém és a Balaton együtt indulhat az EKF 2023 címért (2017.03.22.)

"Veszprém úgy kíván az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére pályázni, hogy a közigazgatási határokon átnyúlva, a Balaton-térséggel közösen tervez megfogalmazni kulturális, társadalmi és gazdasági célú fejlesztési terveket." (Porga Gyula)

Művészeti tanács segíti a pályázatot (2017.05.02)

Veszprém Megyei Jogú Város kezdeményezésével megalakult a Veszprém Európa Kulturális Főváros 2023 pályázatát támogató Művészeti Tanács. A testület feladata a pályázat előkészítésében történő közreműködés, a programalkotás és a társadalmasítás során beérkezett javaslatok véleményezése.

Az a kérdés, hogy milyen városban akarunk élni - Interjú Porga Gyula polgármesterrel az EKF pályázatról (2017.05.09.)

"Az Európa Kulturális Fővárosa program [...] folyamatosan változik, és már jó ideje nem arról szól, hogy az adott év nyertes városa fesztiválvárossá váljon, és nem is az a hangsúlyos, hogy milyen gazdag kulturális kínálattal rendelkezik egy település, hanem inkább az, hogy bizonyos nehézségekre, problémákra kulturális városfejlesztési eszközökkel reagáljunk." (Porga Gyula)

Bemutatták az EKF-pályázat arculatát (2017.10.02.)

Veszprém és a balatoni régió jövőképe az Európa Kulturális Fővárosa-pályázatban (2017.10.15.)

Nemcsak a pályázatban, de már annak előkészítésében is a térségi összefogás gondolata jelenik meg. A stratégiaalkotó munka már 2016 elején megkezdődött, melyben a fő partnerek a Balatoni Szövetség, a Balatoni Kör és a Pannon Egyetem.

Térségi összefogás segíti Veszprém EKF pályázatát (2017.11.11.)

Veszprém továbbjutott az EKF 2023 pályázat második körébe (2018.02.15)

Aiva Rozenberga, a független szakértői testület elnöke bejelentette: a bírálók Debrecen, Győr és Veszprém pályázatát választották ki.

Tanuljunk Európától, mutassunk példát Európának! - A továbbjutás értékelése (2018. 02.18.)

Az unikális összefogás akár győzelemig is vezethet - Interjú Mészáros Zoltánnal a továbbjutás után (2018. 02.19.)

Veszprém világhírű építészt vetett be az EKF-versenyben (2018. 05.11.)

"Ha létre tudunk hozni egy olyan várost, amelyben egy nyolc és nyolcvan esztendős ember is jól érzi magát, akkor mindenki más is otthonosan fog mozogni ebben a közegben." (Jan Gehl)

EKF szervezetté alakult a Balatoni Korona Zrt. (2018. 06.13.)

EKF: Tágítsuk ki az emberek horizontját! - Interjú Mészáros Zoltánnal, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatójával 1. rész (2018.07.03.)

"Az EKF-program egyik fő célja, hogy olyanokat is bevonjunk a kultúrafogyasztók közé, akik tradicionálisan nem azok, és ledöntsük a falakat. Hagyományos módszerekkel ez nem fog működni, mert aki eddig nem érzett magában indíttatást arra, hogy egy kistelepülésről bejöjjön megnézni például a Petőfi Színház előadásait, vagy egy jazz koncertre eljönni, az nyilván ezután sem fog." (Mészáros Zoltán)

Civilek! Az EKF a tiétek, rólatok is szól - Interjú Mészáros Zoltánnal, 2. rész (2018.07.04.)

"A pályázat egyik alapvető szempontja a fenntarthatóság és a civilek, a helyi művészek, vállalkozók bevonása – fontos, hogy a kezdetektől fogva ez vezesse a gondolkodást a projekteknél, és olyan maradandó projektek jöjjenek létre, amelyeket a helyiek magukénak éreznek és az önkormányzat nem rokkan bele a fenntartásukba." (Mészáros Zoltán)

Nemzetközi workshop Veszprém 2023-programjának sikeréért (2018.07.20)

Mozivá alakult az Óváros tér - Új kezdeményezést indít az EKF csapat (2018.08.24.)

EKF: Elkészült a pályázati anyag (2018.11.08.)

A pályázat azokról a nehézségekről és problémákról szól, amiket kulturális és művészeti eszközökkel kíván megoldani a város. A végleges anyag kialakításába ez idő alatt mind többen csatlakoztak be.

Együtt adták le pályázataikat az EKF nevezők (2018.11.09.)

Ennek a programnak a segítségével lépünk be a 21. századba - A Méz Rádió interjúja Porga Gyulával és Mészáros Zoltánnal a pályázati anyag benyújtása után (2018.11.15.)

„Ennek a programnak a segítségével fog ez a város, ez a közösség, ez a térség belépni a 21. századba és lerakni a 21. század alapjait. Kulcsfontosságú, hogy ezt milyen módon fogjuk tenni, mert meggyőződésem szerint az utánunk következő generációknak kell majd továbbépíteni ezt a felépítményt, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz a 21. század.” (Porga Gyula)

EKF
vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.