Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az elköteleződés a legfontosabb alapkő

2018. december 13. 12:10
Az ünnepi időszakhoz közeledve egyre többen szerveznek jótékonysági akciót, amelyek között már régóta biztos pont a veszprémi Zonta Club adventi koncertje és képzőművészeti kiállítása. Sulákné Hontai Máriával, a társadalmi szervezet soros elnökével a jótékonyság mellett társadalmi szerepvállalásukról is beszélgettünk.

- Kezdjük az időben legközelebbi eseménnyel! Advent első hétvégéjén ismét megtartották ünnepi koncertjüket és képzőművészeti kiállításukat. Milyenek voltak a visszajelzések?

- 24 éve a legfontosabb jótékonysági akciónk az adventi koncert és a képzőművészeti kiállításunk, melyek bevételével egy-egy jó ügyet, arra érdemes személyt tudunk támogatni. Idén Szép Ilona nagyvázsonyi festőművész alkotásaiból nyílt tárlat a Petőfi Színházban, a gyertyafényes adventi koncerten pedig a Mendelssohn Kamarazenekar játszott Kertesi Ingrid Liszt-díjas és Kiváló művész, valamint Hartmann Domonkos, a 2018. évi Prágai Nemzetközi Gordonkaverseny nagydíjasának közreműködésével. Hagyomány, hogy a hangverseny bevételei mellett partnereink, a helyi színházak, a Gizella Hotel és Étterem, illetve a kiállító művész is felajánlja egy alkotását, melyeket az adományozók között sorsolunk ki, ezzel is buzdítva őket.

Összességében így 200 ezer Forintot sikerült összegyűjtenünk, mellyel a Lovassy László Gimnázium egyik végzős tanulóját, Somogyvári Lilla Virágot tudtuk támogatni. Lilla kiváló tanuló, szorgalmas, jó közösségi ember, jövőre pedig jogi képzésen szeretne továbbtanulni. Korábban sajnos mindkét szülőjét elveszítette, így kishúgával együtt nevelőszülőkhöz került. Úgy éreztük, abszolút megérdemli a támogatást, és a későbbiekben sem szeretnénk elengedni a kezét, továbbra is igyekszünk figyelemmel kísérni az életét.

Szép Ilona kiállításaSzép Ilona kiállítása

- Éves tevékenységük milyen területeket fedett még le?

- A nemzetközi Zonta szervezet eszmeiségének megfelelően igyekszünk kiállni a nők jogaiért, felszólalni bizonyos fórumokon olyan fontos topikok mellett, mint az erőszak felszámolása – az Emeld fel a szavad az erőszak ellen! a Zonta egyik fontos szlogenje is. A Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve ezért idén is szerveztünk például felvilágosító előadást középiskolásoknak az internetes zaklatásról, de arra is volt már példa, hogy az alsóbb korosztályt, tanárokat, nevelőket, szülőket is bevontuk olyan szakemberek részvételével, mint Kardos Klára pszichológus vagy Péter Katalin, a rendőrség szakembere. Emellett rendszeres résztvevői vagyunk a Gizella Napoknak, amelyhez kapcsolódva idén Egy nő arcai címmel szerveztünk fotókiállítást.

- Szervezetük egyik fontos célkitűzése a nők helyzetének javítása, mely idén globálisan is fontos beszédtéma volt. Befolyásolta ez a tevékenységüket?

- Természetesen igyekszünk a fórumokon úgy megnyilvánulni, hogy a nők jogairól is szó essen, de mindezt teljesen politikamentesen tesszük. A klub tagdíjából származó bevétel mindig a nemzetközi anyaszervezethez kerül, akiknek az egyik fő célkitűzése az Afrikában élő nők helyzetének javítása. Nagyon nagy összegeket fordítanak arra, hogy megfelelő tudás birtokába juttassák a fiatal lányokat, és ezzel megakadályozzák, hogy idejekorán, akár 14 éves koruk előtt férjhez adják őket. Persze az ősi hagyományokkal nehéz szembeszállni, de azt hiszem, a legfontosabb, amit tehetünk, hogy átadjuk a tudást. Ezt talán itthon sem ártana megtenni.

Sulákné Hontai MáriaSulákné Hontai Mária

- Térjünk vissza még egy kicsit a jótékonyságra. Bár fontos lenne, hogy beépüljön a mindennapjainkba, a tapasztalat olykor inkább azt mutatja, hogy az emberek egy része egy idő után elfordul, mert úgy érzi, „tőle már eleget kértek”. Valóban érvényes ez a nehezítő körülmény?

- Mi is szomorúan tapasztaljuk, hogy aki megtehetné, nem feltétlenül áll egy jó ügy mellé, mást pedig értelemszerűen az agyagi helyzete tart vissza. Szerencsére úgy látom, hogy a Zonta Club akcióit sikerül olyan színvonalon megszerveznünk, hogy a művészeti élmény minimum hívószó a látogatók számára. Adventi programunk például állandó törzsközönséggel bír.

- Mi az, amire és ahogyan szívesen adnak az emberek?

- Ha van egy konkrét cél – és esetünkben mindig van –, az sokkal eredményesebb tud lenni, mint ha csak általában próbálnánk adakozásra bírni az embereket, főleg ha esetleg már volt egy rossz tapasztalatuk. Persze így is sokat kell dolgozni, és bár vannak szponzoraink, reklámokra nem tudunk túl sok pénzt áldozni, hiszen azzal az adományokból vennénk el. A lelkesedésünk az, amit bele tudunk tenni legjobban, és nagyon örülnénk neki, ha jelentkeznének még olyan hölgyek, akik egyetértenek a céljainkkal, tevékenyek és szeretnének segíteni másokon.

Az adventi gyertyafényes koncertAz adventi gyertyafényes koncert

- Összességében elégedett az elmúlt évvel?

- Azt gondolom, igen, szép visszhangra találtak a rendezvényeink, az adventi koncert és a képzőművészeti kiállítás is. Nagyon fontos, hogy az önkéntesség gondolatát továbbadjuk a fiataloknak, ezért is szolgál nagy örömünkre, hogy a 14. körzetben - amihez Ausztria, Németország, Horvátország és Libanon mellett mi is tartozunk -, másodikként a Balatonalmádi Kéttannyelvű Gimnáziumban alakult meg az Ifjúsági Z-club. Nagyon lelkesek a diákok, önkéntes munkában segítenek minket, de maguk is szerveznek önálló programokat. Ez nagyon jó, mert ha a fiatalok már most elkötelezettek, a jövőben is biztosan folytatják a hagyományokat.

- Ha már a jövőnél tartunk, 2019-ben ünneplik 25 éves fennállásukat. Készülnek már rá?

- Azt hiszem, 25 év igen nagy szó egy társadalmi szervezet életében, különösen, ha egyébként egy kis létszámú klubról van szó, a jövő év azonban nemcsak ezért lesz különleges, hanem azért is, mert 2019-ben lesz 100 éves a nemzetközi szervezet. Szeptember 7-én ezért egy közös, három napos ünnepséget fogunk tartani, ahol várhatóan egy művészeti eseményen, egy konferencián és gálaesten, valamint egy fakultatív kiránduláson vehetnek részt a tagok és vendégek, illetve egy kicsit jobban is megismerhetik egymást a különböző országokból érkező klubok. Az ünnepség előszobájaként ismét szeretnénk majd kapcsolódni a Gizella Napokhoz, illetve egy nyitott előadássorozatot is tervezünk a tavasszal, amelyre az élet különböző területein tevékenykedő inspiráló hölgyeket hívnánk meg.

Nagy vágyam, hogy az évforduló alkalmából egy emlékjelet hagyjunk magunk után a városban, ezzel is felhívva a figyelmet a tevékenységünkre. Egy emlékhely már van a Tűztoronynál, ahol korábban a Zonta jelképének számító sárga rózsákat ültettünk, de hasonló megoldás akár jövőre is születhetne. Az ötlettel már az önkormányzatot is felkerestem, ahonnan pozitív megerősítést kaptam, így úgy fest, jövőre a Kálvin János térre tervezett integrált játszótér mellett helyet kapna egy kis Zonta kert. Évek óta együttműködünk a Bárczi iskolával, akiknek van egy parkgondozói programja, ennek keretében a gyerekek akár ezt a kis parkot is tudnák gondozni, egyfajta találkozási ponttá válhatna. Ezen felül szeretnénk pályázni egy ehhez kapcsolódó programsorozat elindítására is: a Március 15. úti könyvtárral együttműködve, az iskolát és a kertet is bekapcsolva fogyatékkal élő gyermekek szüleinek tartanánk tájékoztató előadásokat vagy valamilyen irodalmi, kézműves foglalkozást a kertben és a könyvtárban. Ha ezek megvalósulnának jövőre, annak nagyon örülnénk.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.