Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Gluténmentes lisztkeverék, avagy miből süssenek az arra érzékenyek?

2018. december 15. 16:55

Korunk népbetegségének nevezhetjük a gluténérzékenységet, mivel 30 évvel ezelőtt még fogalmuk sem volt az embereknek, hogy ilyen létezik és mit is takar. Pedig bármilyen hihetetlen, manapság egyre több felnőttet és sajnos gyermeket is érint. Erre pedig jelenleg az egyetlen megoldás, ami ismeretes, az a gluténmentes diéta.

Mivel manapság számos megbízhatatlan alapanyagot is felhasználnak a gyártók, ezért nagyon meg kell nézni, hogy mit és hol veszünk meg. Fontos, hogy ennyit igenis megtegyünk az egészségünkért.

Pontosan ezek miatt készült el a Magzsola webáruházban kapható, egyedi lisztkeverék, ami csak finom és természetes anyagokból áll. Lássuk, melyek is ezek:

Rizsliszt: A rizsliszt egy igazán finom szemcséjű, selymes, porózus állagú alapanyag, mely könnyen megmunkálható. Nagyon jó a folyadékfelvevő képessége, szinte bármilyen folyadékot képes felvenni. A kalóriatartalma magas, az íze pedig kellemes, kellően natúr ahhoz, hogy mással keverve egy egységes ízkombinációt kapjunk.

Köles liszt: A vegán receptek nagyon kedvelt alapanyaga, emellett pedig az egyik legősibb gabonánk egyike. Teljes mértékben gluténmentes, de bővelkedik kovasavban és ásványi anyagokban. Mivel könnyű belőle tésztát képezni, érdemes számon tartani a sütéshez használt alapanyagok között.

Gesztenyeliszt: A szelídgesztenye egy roppant kedvelt finomság. Ha pedig ilyen finom, akkor a belőle készült liszt is csak jó lehet. Íze markáns, így süteményeknél jól használható. Kenyereknél keverni célszerű más lisztekkel, hogy a gesztenye íz ne legyen nagyon tolakodó. Rendkívül magas az E, B1, B2, B6 vitamin tartalma, valamint jelentős mennyiségű C-vitamint is találhatunk benne.

Szentjánoskenyérmag-liszt: Alapvetően a mediterrán területeket kedveli ez a fa. A szentjánoskenyérmag-lisztnek rendkívül nagy a folyadékfelvevő és megtartó képessége, hiszen rengeteg rostot tartalmaz. Az íze és illata harmonikus és kellemes, mindennel jól harmonizál.
Ezeken kívül tartalmaz száraz élesztőt és korlátozott mennyiségben sót is.

Amit nem tartalmaz:

  • keményítőt
  • Xantángumi
  • Sütőpor
  • E575 térfogatnövelő szer
  • Allergén termékeket
  • Kukoricalisztet

Hogyan készítsük?

A gluténmentes kenyérliszt keverékhez a súlyának megfelelő vizet adunk, így egy jól fejlődő és tökéletes állagú tésztát kapunk. A kelesztésnél fontos, hogy figyeljünk oda, hogy olyan tálban tegyük ezt, amiben bőven dagadhat, hiszen dupla akkora méret várható a végére.

A kelesztés után - ami 45-50 perc, lehetőleg 30 oC környezetben - a szakajtóból a tésztát óvatosan a szilikonos sütőpapírral fedett sütőlapra borítjuk, s a 220-ra előmelegített sütőbe helyezzük. Itt 35-40 perc alatt készre sütjük. Ízében, állagában hasonló lesz a bolti kenyérhez, de ebben legalább tudjuk, hogy mik vannak és mit eszünk, valamint hosszan megőrzi a frissességét.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.