Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Több mint 170 termék két termelőtől

2018. december 27. 17:27 // Forrás: Ecoport magazin
A várpalotai Józan-dűlőben, közutaktól távoli zártkertben 3600 m2-es és a loncsosi 2000 m²-es ingatlanokon termesztik ökológiai szemlélettel a különféle gyógy-és fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, magvas növényeket Győri Ildikó és férje, Kovács Sándor őstermelők, valamint vadon termő növényeket gyűjtenek a Tési erdőkben.

A kert 15 éve nem látott mérgező permetszereket, hisz ahogy Ildikó mondja, minden, amit csinálnak, az első ponttól az utolsóig az egészségről és a természet tiszteletéről szól. Így nem használnak sem műtrágyát, tartósítószert, sem adalékanyagokat. A növényeket nemcsak a biokertészetben megengedett módon kezelik és termesztik, hanem fel is dolgozzák azt.

A kínálat évszaktól függően változik: Ildikó és férje eddig több mint 170 féle terméket állított elő, mely közül 21 megkapta a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Termék védjegyet. Ezt csak azok a termékek kapják meg, amelyek a park területén a természettel összhangban készülnek. Ezen kívül a medvehagyma fűszersó elnyerte a 2018 év kiváló terméke díjat.

„Imádom az ízeket, nagy gourmet vagyok. Világéletemben szerettem kísérletezni. Csak akkor kerül termék eladásra, ha elégedett vagyok vele”

- vallja magáról.

A várpalotai kertészetből főleg szirupok (pl.: mentás, hársfás, mézeskalács ízű is!), növényi krémek (ajvár, padlizsánkrém, gulyáskrém), szörpök, lekvárok, dzsemek, házi ételízesítők, fűszersók, ivólevek, pörkölt fűszeres magvak, savanyúságok, befőttek és fűszerecetek kerülnek ki, de megtalálhatók a különféle szezonális zöldségek és gyümölcsök is.

Ildikó biológus édesapjától tanulta a növények szeretetét, gyermekkorában a saját gyümölcsösükben ismerkedett a természet ajándékaival. Később jobban beleásta magát a témába, tanult dísznövénykertészetet, természetgyógyászatot és ma már fitoterapeutaként is tevékenykedik.

A házaspár termékeivel a környék rendezvényein, termelői piacain lehet találkozni, de igény esetén akár házhoz is szállítanak helyben.

A cikk eredetileg a Vehir.hu-t is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. egy másik lapjában, az Ecoport magazin 2018 decemberi számában jelent meg.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.