2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

Ajándék a színháznak, ajándék a közönségnek

Nagy kihívások, lehetőségek előtt áll a Veszprémi Petőfi Színház, mindazonáltal a 2019-es év továbbra is a közönség sokrétű kiszolgálásáról fog szólni - minderről , az új esztendő terveiről Oberfrank Pált, a teátrum igazgatóját kérdeztük.

"A Veszprémi Petőfi Színház vezetése 2019. évi céljainak központi szereplője továbbra is a veszprémi közönség. Minden gondolatát, döntését, a jövőre vonatkozó elképzeléseit a veszprémi nézők mind teljesebb körű kiszolgálása határozza meg, így most, az év fordulóján is - túl azon, hogy a karácsonyi és újévi kínálatunk megvalósításának kellős közepén vagyunk - az évad hátralévő bemutatóinak sikeres teljesítése lebeg előttünk.

Javában folynak a Tartuffe próbái, az Esőember előkészületei, miközben a gyerekek bemutatójára készülünk az Egerek című produkcióval. A karácsonyi időszakban meghirdetett bérlet-sorozataink, a koncertek és a vendégjátékok bemutatása fűszerezi tevékenységünket. Nemsokára itt van a Magyar Kultúra Napja, január 22-e, ahol ismét az iskolásokat köszöntjük színpadunkon az Ádámok és Évák sorozatában. RetroSzállónk „teltházzal” dübörög.

Ugyanakkor már az előttünk álló két új fesztiválunk szervezésén dolgozunk. A II. Érzékenyítő Fesztivál és a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál gazdag tartalommal várja 2019-ben is közönségét. A jövő évad első bemutatóját is előkészítettük, melynek próbáit májusra tervezzük. A Bérletek éjszakájával a következő évad bérletezésébe vágunk bele június elején.

Készülünk a nyárra is, hogy szokott játszóhelyeinkre és a szívünknek oly kedves erdélyi tájakra is eljussunk. A legfontosabb azt tudnunk, hogy a következő évadot még a Veszprémi Petőfi Színház épületében töltjük, de már fáradozunk a költözésen, melynek előfeltétele, hogy ideiglenes játszóhelyünk felújítása befejeződjék.

Fotó: archívFotó: archív

Számunkra is óriási siker az Európa Kulturális Főváros 2023 cím elnyerése, melyben most fokozott erővel, lendülettel kívánunk még mélyebb részt vállalni. Szemünk előtt nagy ívű változások tárulnak fel, melyek során az egész belváros, a kulturális negyed a 21. századhoz méltó, megújult arcát nyeri el. Úgy érezzük, hatalmas lehetőséget, ugyanakkor még annál is nagyobb felelősséget, de elsősorban ajándékot kaptunk az élettől, hogy a mi életünkben egyszerre valósulhat meg a Veszprémi Petőfi Színház rekonstrukciója és Veszprém Európa Kulturális Fővárossá való emelkedése. Ez önmagában is csodálatos és emelkedett pillanatokat okozhat mindnyájunknak, akik e kor részesei lehetünk.

Természetesen látnunk kell azt is, hogy ez a világ rengeteg veszélyt rejt magában, szívünkkel, lelkünkkel nehéz lépést tartanunk azzal, amit most ránk kényszerít a világ, és egyre növekszik bennünk valami ijesztő jövő képe, mely során visszafordíthatatlanul megváltozik körülöttünk, ami oly megnyugtatóan még a miénk volt. Annak tudatában teszünk mindent a mi színházi életünkben, hogy a legtöbb jót, örömöt és reményt kihozzuk mindabból, amit kaptunk. Ez a mi felelősségünk, ez a mi küldetésünk, ezt vállaltuk és ezt akarjuk beteljesíteni. És ehhez nyújt lehetőséget számunkra a következő esztendő is a veszprémi közönség szolgálatában. Isten adjon még időt, erőt, egészséget, hogy megvalósíthassuk álmainkat!"