Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyre jobb Veszprém közbiztonsága

2019. január 3. 14:56
A lakások és a rendezvények biztonsága is egyre jobb tendenciát mutat az elmúlt években: 2014 óta mintegy egyötödére csökkent a betöréses bűnesetek száma – derült ki az önkormányzat és a rendőrség csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Némedi Lajos alpolgármester szerint ennek oka elsősorban az önkormányzat és a rendőrség között kialakult jó kapcsolat: 2011 óta közel 54 millió forinttal támogatták a rendőrséget műszaki, technikai eszközeik fejlesztésében, 2014 és 2018 között pedig további 21 millió forintot adtak az önkormányzat Bűnmegelőzési Bizottságának javaslatára, amelyet a rendőrkapitányság szabadon használhatott fel a hatékonyabb bűnüldözés érdekében.

A munkát segítette emellett a lakótelepi körzeti megbízott iroda létrehozása, a gyalogátkelőhelyek biztonságának javítása, a közterület-felügyelettel kialakult jó együttműködés, valamint az a két kerékpár, amelyet a képviselők saját keretükből ajánlottak fel a rendőrség javára.

A befektetett pénz és energia megtérült: Veszprém közbiztonsága az ideérkező vendégek véleménye szerint is jó, nincsenek durva atrocitások és nyugodtan közlekedhetünk az utcákon. Beszédes a betöréses bűnesetek alakulása is: míg 2014-ben még 125 betörés történt, 2018-ra ez a szám 25-re csökkent, a lakásbetörések száma pedig szintén javuló tendenciát mutat: a 2014-es 59 helyett 2018-ban már csak 12 történt.

Dr. Ipsits Csaba, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője úgy fogalmazott: öt évvel ezelőtt, kinevezésekor új alapokra helyezték a szervezet működését. Ennek egyik legfontosabb eleme az a gondolat, miszerint a közbiztonságot egy termékként kell felfogni, aminek előállításában a rendőrség csak az egyik szereplő: a polgárőrség, a közterület felügyelet, a polgárok és leginkább az önkormányzat munkája és támogatása épp olyan mérvadó a jó eredmények elérésében.

Ennek köszönhetően tudták kiépíteni azt a kb. 80 kamerából álló városi rendszert, amellyel sikerül egész Veszprém területét illetve a bekötőutakat is lefedni, és amely a hatékony bűnmegelőzés és felderítés elengedhetetlen része lett. Fontos lépés volt emellett a rendőri szolgálat átszervezése is több civil járőr és irodai munkás utcán való bevetésével, valamint a Bűnmegelőzési Bizottság felállítása, amellyel rendszeresen meg tudják tárgyalni az olyan problémákat is, mint a veszprémiek jelenlegi legnagyobb félelmének számító betöréseket és a hajléktalanok helyzetét.

Ipsits szerint az elmúlt időszak azt is bizonyította, nem szabad megállniuk a megye határánál, hiszen akár országos vagy nemzetközi eseteket is felderíthetnek összefogással, ráadásul a legtöbb betörést amúgy sem veszprémiek végzik. Ilyen volt például a cseh betörők felderítése, vagy a legutóbbi, ünnepek előtti eset is, mely során három budapesti férfit sikerült elkapniuk, akik korábban Veszprémben, Várpalotán és Székesfehérváron is betörtek több lakásba összesen közel 5 milliós kárt okozva.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.