Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Irány Eplény! De csak ilyen hirtelen?

2019. január 9. 10:29
Pont most aktuális a kérdés. Elkezdődött a síszezon, a téli sportok szezonja. Ennek az időszaknak az elején fordul elő az, hogy nagyon sokan szenvedünk, mikor elkezdjük újra a snowboardozást, síelést, korcsolyázást. Hatalmas izomláz, húzódások, sérülések tarkítják a telünk elejét.

Sokan azt gondolnák, hogy ez nem függ össze a fitness világával vagy legalábbis teljesen külön kellene választani, de én úgy gondolom, hogy miért kellene, ha ez is sport és az is sport, ráadásul az egyik, jelen esetben fitness, a funkcionális edzés abszolút felkészít a téli sportokra.

Mint minden testmozgás, ezek is felkészülést igényelnek. Felkészülni pedig nem úgy kell, hogy kint vagyunk a hegyekben, hanem szépen szerzünk egy erőállapotot, egy ruganyosságot ,egy mobilitást és testtudatot a funkcionális edzések segítségével. Mindegy, hogy kezdő vagy vagy már évek óta űzöd a hobbidat, mindenképpen hasznos, ha nem váratlanul éri a testet ez a megterhelés. Mert hidd el, hogy ez az. Bármit is teszünk, bármit is edzünk, az hatással lesz a teljesítményünkre a hegyekben, a jégpályákon.

Itt jön be az én szokásos hülyeségem a csípő erejének, mobilitásának a fontosságáról.

Ha kellő időt és figyelmet szentelünk a csípő, a combok, az alsó lábszár megerősítésére, a bokamobilitás, a térdmobilitás, a csípőmobilitás megfelelő szintre hozására, akkor sokkal nagyobb eséllyel fogjuk élvezni ezeket a csodás napokat, alkalmakat, amiket a léceken, deszkákon töltünk. Sőt, egy esetleges és sajnálatos baleset következményeinek a súlyosságát is nagyban befolyásolja felkészültségünk. Ezek a tréningek soha nem későek, sőt párhuzamosan is mehetnek az adott téli sportunk gyakorlásával.

Mindenképp tudnám tanácsolni, hogy keressünk fel egy szakembert, egy trénert, aki segít és iránymutatást ad a felkészülésünkben.

A dolgokat megfordítva pedig érdekes lehet azt látni, hogy ha jó vagy az edzőtermekben, ha megfelelő a felkészültséged, akkor sokkal jobban fog menni a csúszás, a siklás, bármilyen szintről is indulsz.

Az pedig ugye nem kérdés, hogy ha már itt van nekünk egy ilyen jó kis Síaréna Eplényben, akkor azt ne hagyjuk kihasználatlanul, hiszen ezek a sportok, amiket a téli hónapokban űzhetünk, segítenek nemcsak abban, hogy teljes életet éljünk ilyenkor is, hanem az úgymond zord telet is eléggé lerövidítik, ha azt még élvezzük is. Menjünk ki, szívjunk friss levegőt, élvezzük ezt a gyönyörű tájat, és legyünk rá ugyan olyan büszkék, mint ahogy a kis Balatonunkra is azok vagyunk, pedig láttunk ugye mi már óceánt és tengert is!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.