Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Van-e létjogosultsága a harmadik nemnek?

2019. január 12. 1:00
Németországban év eleje óta jegyezhetik be az újszülöttek anyakönyvébe a harmadik nemet, a „vegyest”-t. Remélhetőleg nem csak érzelmi-ideológiai döntés született, hanem egy egész nemzetet és társadalmat szolgáló intézkedés. Vélemény.

Németországban, Európa egyik vezetőjének és a modern társadalom mintaképének tekintett államában 2019. január 1. óta a nő és a férfi mellett az anyakönyvben bejegyezhető egy harmadik nem, a vegyes, azaz a divers. Az alkotmánybíróság megrendelését 2017-ben fogadta el a parlament.

Németországban mostantól nem csak fiúk és lányok születnek. Fotó: pixabayNémetországban mostantól nem csak fiúk és lányok születnek. Fotó: pixabay

Az igazságügyi indoklás szerint a változtatásra azért volt szükség, mert egyetlen embert sem szabad hátrányosan megkülönböztetni a nemi önazonossága miatt. A változásnak köszönhetően hamarosan eltűnhet a „Kedves hölgyeim és uraim” német megfelelője, és a munkahelyi öltözködési és mellékhelyiség használati szokások is megváltoznak. Egy álláshirdetésnél is el kell kerülni a nemi megkülönböztetést, egyben tiszteletben kell tartani a sokszínűséget – ha valaki ezt nem teszi meg, súlyos büntetésre számíthat - írta eheti cikkében az Index.

A világon sokan szenvednek nemi identitászavarral, akik felé empátiával kell fordulnunk. Ám az, hogy egy ilyen, az egész ország életét döntően befolyásoló intézkedés született, jogos kérdéseket fel.

A harmadik nem, a vegyes bevezetése inkább érzelmi és ideológiai döntésnek tűnik, mintsem ésszerű intézkedésnek, ugyanis mióta világ a világ, egy egészen apró ezreléktől eltekintve döntő többségben XX (nők) és XY (férfiak) kromoszómájú emberek születnek.

Igaz ez annak ellenére is, ha ez ellenkezik a legkedvesebb nézetekkel. Ezen kedves gondolatok dédelgetése helyett a kritikus gondolkodást kellene alkalmazni, és megvizsgálni azt, hogyan jutottunk el idáig, hogy a tényeket figyelmen kívül hagyja egy egész ország.

Megkérdőjelezhető továbbá az is, hogy mennyire előremutató a német társadalomra nézve egy egészen elhanyagolható szűk réteg miatt bevezetett ideológiai-érzelmi hátterű döntés.

Utolsó frissítés: 01.16.

Ge. Á.
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.