Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
11°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
11°C

Lassan járj, tovább érsz - módosult a sebességhatár Rátótnál

2019. január 14. 4:00
A gyulafirátótiak egy régi kérése vált valóra a napokban: a kádártai elágazó és a település kezdete közötti útszakaszon módosították a megengedett maximális sebességet.

Gyulafirátóton régóta okoz problémát az átmenő forgalom. Nemcsak az autók mennyisége miatt – a nyári időszakban a 82-es az egyik legnépszerűbb útvonal Ausztria és Szlovákia felől a Balatonhoz –, hanem azért is, mert a közlekedők gyakran a lassítás szándéka nélkül száguldanak keresztül a falun.

A települést kettészelő kétszámjegyű főutat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti, így a forgalomlassító elemek kihelyezéséért is ők felelősek. Az elmúlt tíz évben voltak is próbálkozások a helyzet javítására: lassító szigetek épültek a település két végén és a központban is, ahol azóta harmincas távblával és a sebességet kijelző készülékkel is igyekeztek felhívni a figyelmet a veszélyhelyzetre. Itt tavaly annak ellenére is történt baleset, hogy a gyalogosok biztonságát – és elsőbbségét – kijelölt átkelőhely is biztosítja.

Nem úgy az alsó buszmegállónál, ami a lakott területen kívül helyezkedik el, ennek minden hátrányával: az úttesten nincs átkelőhely kijelölve, nincs erősebb világítás, ami felhívná az autósok figyelmét a buszmegállónál átkelő gyalogosokra, és a múlt hétig sebességkorlátozás (70 km/h) is csak a településről kifelé vezető oldalon volt érvényben, Veszprém felől kilencvennel lehetett végigzúgni a veszélyes szakaszon.

Múlt héten azonban a Magyar Közút végre lépett: a lakott terület végét jelző tábla és a kádártai elágazás között mostantól mindkét irányban 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.

A változásra nemcsak a notórius gyorshajtókat figyelmeztetjük – azoknak is érdemes jobban odafigyelni, akik rutinból vezetnek ezen a szakaszon: a megszokott sebességet könnyen a pénztárcájuk bánhatja.

Remélhetőleg a változás végre eléri a célját, és biztonságosabbá válik az elmúlt években több halálos balesetet is látott útszakasz. Azt csak halkan teszem hozzá, hogy ehhez az autósok mellett a gyalogosoknak is változtatniuk kellene a szokásaikon, itt ugyanis a megállóban várakozó busz mögül vakon, körültekintés nélkül az úttestre lépő gyalogosok mindennapos látványnak számítanak.

Közlekedjünk óvatosan és vigyázzunk egymásra!

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.