2019. augusztus 23., péntek
Bence névnap

Lassan járj, tovább érsz - módosult a sebességhatár Rátótnál

A gyulafirátótiak egy régi kérése vált valóra a napokban: a kádártai elágazó és a település kezdete közötti útszakaszon módosították a megengedett maximális sebességet.

Gyulafirátóton régóta okoz problémát az átmenő forgalom. Nemcsak az autók mennyisége miatt – a nyári időszakban a 82-es az egyik legnépszerűbb útvonal Ausztria és Szlovákia felől a Balatonhoz –, hanem azért is, mert a közlekedők gyakran a lassítás szándéka nélkül száguldanak keresztül a falun.

A települést kettészelő kétszámjegyű főutat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti, így a forgalomlassító elemek kihelyezéséért is ők felelősek. Az elmúlt tíz évben voltak is próbálkozások a helyzet javítására: lassító szigetek épültek a település két végén és a központban is, ahol azóta harmincas távblával és a sebességet kijelző készülékkel is igyekeztek felhívni a figyelmet a veszélyhelyzetre. Itt tavaly annak ellenére is történt baleset, hogy a gyalogosok biztonságát – és elsőbbségét – kijelölt átkelőhely is biztosítja.

Nem úgy az alsó buszmegállónál, ami a lakott területen kívül helyezkedik el, ennek minden hátrányával: az úttesten nincs átkelőhely kijelölve, nincs erősebb világítás, ami felhívná az autósok figyelmét a buszmegállónál átkelő gyalogosokra, és a múlt hétig sebességkorlátozás (70 km/h) is csak a településről kifelé vezető oldalon volt érvényben, Veszprém felől kilencvennel lehetett végigzúgni a veszélyes szakaszon.

Múlt héten azonban a Magyar Közút végre lépett: a lakott terület végét jelző tábla és a kádártai elágazás között mostantól mindkét irányban 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség.

A változásra nemcsak a notórius gyorshajtókat figyelmeztetjük – azoknak is érdemes jobban odafigyelni, akik rutinból vezetnek ezen a szakaszon: a megszokott sebességet könnyen a pénztárcájuk bánhatja.

Remélhetőleg a változás végre eléri a célját, és biztonságosabbá válik az elmúlt években több halálos balesetet is látott útszakasz. Azt csak halkan teszem hozzá, hogy ehhez az autósok mellett a gyalogosoknak is változtatniuk kellene a szokásaikon, itt ugyanis a megállóban várakozó busz mögül vakon, körültekintés nélkül az úttestre lépő gyalogosok mindennapos látványnak számítanak.

Közlekedjünk óvatosan és vigyázzunk egymásra!