Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Napi 30 perc kikapcs

2019. január 15. 4:00 // Forrás: Ecoport magazin
Céget, saját vállalkozást vezetni, felelős beosztásban dolgozni nagy feszültséggel jár. Elkerülhetetlen a stressz, a fáradság megjelenése, fokozottan jelentkezik az idegi kimerülés, a kiégés veszélye.

Itt is, mint az élet minden területén, a megelőzés a legkifizetődőbb. Azonban az idő drága, a legdrágább kincs. Sokan úgy gondolják, erre nincs idejük, és velük úgysem történhet semmi baj. Sajnos, van egy rossz hírem. Mindegyikünkkel megtörténhet. És meg is történik, ha nem figyelünk. A most befektetett idő kamatostul megtérül. Napi 30 perc kikapcsolódásnak már van, lesz kézzelfogható eredménye. Ezt a félórát pedig eloszthatjuk egész napra, feldarabolhatjuk 5-5 percekre.

Munkába menet vagy jövet sétáljunk néhány percet. A legjobb, ha zöld területen, parkban tesszük. Lassan, teljesen kikapcsolva, nem a munkára gondolva. Szép dolgokra, egy nyaralási emlékre gondolhatunk.

Ha jó kilátás nyílik az irodánkból, akkor néha „bambuljunk”, nézelődjünk. Fókuszáljunk a táj egy részletére, vagy csak nézzünk bele a semmibe. Érdemes a tárgyalások, megbeszélések közé iktatni ezt.

De a legjobb, ha zenét hallgatunk. A jól választott muzsika maga a csoda.

A leghatékonyabb kikapcsolódást tudja nyújtani. A klasszikus zenék közül a barokk zene a legalkalmasabb feszültségünk, szorongásunk feloldására. A meditációra legjobbként Deva Premal zenéjét ajánlom. Az okostelefonok korában nem probléma letölteni és kellő időben meghallgatni a válogatott zenéket. Bármikor, bárhol megoldható.

Este lefekvéskor hallgassunk irányított meditációt. Pillanatok alatt ellazulhatunk, kiüríthetjük a fejünkben a nap során képződött kukát, aztán jól aludhatunk. A Youtube-n számtalan meditáció közül válogathatunk.

De nagy segítséget tud nyújtani néhány légzőgyakorlat is. Reggel a legjobb a napot úgy kezdeni, hogy éjszakai pihenésünket, amik nappali feszültségeink miatt néha nem túl pihentetőek, néhány jó mélyről jövő légzéssel egyszerűen kifújjuk. Így tulajdonképpen újraindíthatjuk saját lelki gépezetünket.

Természetesen nagyfokú stressz esetén ezek a módszerek csak tűzoltó jelleggel működnek. Ott már komoly terápiára van szükség. Ilyenkor, keressen fel szakembert!

Mártony Zsuzsanna, zeneterapeuta
Ecoport magazin (2018 / IV. negyedév)

vehir.hu
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Húsvét előtt negyven napig a hithű keresztény ember böjtöl. Vagy legalábbis a legújabb vallási trendek szerint lemond valamiről, ami számára fontos az életben. Mi most a klasszikus pénteki húsmentes étkezés irányából közelítettük meg ezt az időszakot és megnéztük, a Veszprém belvárosi éttermek mennyire figyelnek arra, hogy a napi menükben legyen húsmentes alternatíva is. 2024. március 21. 20:28 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Van élet az Országos Kéken túl is Van élet az Országos Kéken túl is Itt a tavasz, csalogat a természet, kezdődik az igazi túraszezon. Az Országos Kéktúráról mindenki hallott már, most viszont néhány kevésbé ismert útvonalat ajánlunk a környékről.  2024. március 5. 17:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.