Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Anyaság vagy karrier: tényleg választani kell?

2019. január 23. 4:01
Naponta csapnak össze az interneten a feminizmus hullámában megerősödött karrierista nők és önfeláldozó "ősanyák". Elkerülhetetlen döntés választani vagy legális "poligám szerelem" a munka és a gyerekvállalás párhuzamos megélése? Hogyan lehet mindenre idő?

Vilics Andrea a veszprémi ProMax Fitness Studió tulajdonosa, vezetője és edzője, illetve a kis Szofi anyukája: a leghitelesebb példa arra, hogy a saját vállalkozás és a boldog család járhat kéz a kézben. Elmondta, hogy annak ellenére, hogy nem könnyű ez egy olyan álom, amiért érdemes megküzdeni.

Megkérdeztük Andit, hogy mi a titka, milyen módszerekkel tervez és, hogy hogyan lehet kivitelezni mindezt anélkül, hogy "összedőlne a kártyavár".

Mit jelent számodra az idő?

Ha valaki vállalkozó, akkor “az idő pénz és soha nincs belőle elég”, valójában már nem is hangzik annyira közhelyesen: ez egy rugalmas, de mégis kötött élet, amihez meg kell tanulni alkalmazkodni. Nagy változás ilyen szempontból egy gyermek érkezése, hiszen amíg magad vagy egyértelműen önmagad uralva, saját főnöködként mentorálhatod az életed, de ha egy kisbaba érkezik, akkor ő előrelép az első helyre: akármennyire fontos volt bármi más korábban, ösztönösen minden előtt a gyerek lesz. Gyakorlatilag 180 fokos fordulatot vett az életem, amikor a karrier és a vállalkozás mellett anya lettem, ami nem egyszerű, de nem adnám semmiért.

Hogyan tudod mégis összeegyeztetni az anyaságot a munkáddal?

A kulcsszó a tervezés és a szervezés: így sem egyszerű, de ha előre tervezel könnyebb. Mindig úgy éltem, hogy az élet minden szegmensére volt “a, b, c, d” vagy akár “zs” tervem is: szeretek előre gondolni minden eshetőségre, hogy kevésbé érjenek meglepetések. A babavállalás is tervezett volt, így amennyire lehetett igyekeztem felkészülni ebben az esetben is minden verzióra, de érdemes tudni, hogy egy baba ért legjobban ahhoz, hogy a fix nagyon jól működő, csodálatos elképzeléseket egy szempillantás alatt felülírja. Ennek is megvan a szépsége, mégis úgy gondolom, hogy alapvető szervezés és tervezés nélkül anyának lenni és vállalkozást vezetni nem lehet.

Esetleg tudsz valamilyen javaslatot adni a “jövő vállalkozó anyukájának”, aki a karrierje szerelmese és közben szuper anya is szeretne lenni?

Az első és talán legfontosabb az, hogy el kell fogadni, hogy sehol nem fogsz tudni száz százalékot nyújtani: ha “super hero” vagy, akkor körülbelül 80-at. Engem például ez viselt meg legjobban: elfogadni, hogy a vállalkozásomban nem tudtam ott lenni vagy bármikor beszaladni megoldani a problémákat vagy, hogy egy-egy esti fürdetésre esetleg nem értem haza.

fotó: Végh Zoltánfotó: Végh Zoltán

A másik dolog, amit kiemelnék az a segítség: ha apuka egy igazi “ősapa”, akkor is jól jön egy megbízható dadus, barátnő vagy a nagyszülők segítsége. Átgondolva, ki az, akiben annyira megbízol, hogy rábíznád a legnagyobb kincsedet, fogadni kell a segítőszándékot és, ha úgy adódik nem szégyellni a kérést sem.

Helyes a mondás, hogy “egy fenékkel nem lehet két lovat megülni”, így azt hiszem nálunk ezzel a három dologgal működik igazán jól az “anya dolgozik” projekt: terevezés, elfogadás, segítség.

A kezdeti nehézségek után kialakult az egyensúly: van valami módszered, ahogy tervezed a napod vagy a heted?

Leginkább azért könnyebb, mert mostanra a kislányomnak is van egy napirendje, amit igyekeztünk az elejétől kezdve, minél hamarabb “irányba rakni”, hogy neki is jobb legyen és nekünk is tervezhetőbbé váljon az életünk. Természetesen ez egy 2-3 hónapos kisbabától nem várható el, tehát nálunk is körülbelül az elmúlt 4-5 hónapban működik így. A másik, hogy nekem olyan szempontból könnyebb, hogy adott időpontokban óráim vannak a teremben: előre tudom, hogy hétfőn öttől, kedden hattól, szerdán öttől nekem itt kell lennem 60 percet vagy 2x60 percet. Ezek a fix pontok a héten, amik nem változnak, mindig ugyanazok és lehet hozzájuk igazodni: ez a fő csapásvonal, az órákhoz és a baba megszokott napirendjéhez kell tervezni az egész hetünket.

forrás: ProMaxforrás: ProMax

Ami nehézség, hogy egy terem vezetése nemcsak abból áll, hogy bejövök órákat tartani, hanem komoly háttér munkálatok is vannak: bérezés, HR, marketing, könyvelés rendezés. Ez a rugalmasabb része az időbeosztásomnak, akkor jövök be, amikor a Szofi alszik vagy esetleg, ha kapok segítséget és egy kis idő felszabadul.

Határidőnaplós vagy online naptáras típus vagy?

Régen határidőnaplós voltam, aztán mivel soha nem vittem magammal sehova és otthon próbáltam emlékezetből beírni mindent, rá kellett jönnöm, hogy nekem ez nem válik be, azóta a telefonomba jegyzem fel a fontos időpontokat. Alapvetően borzasztó feledékeny, szétszórt vagyok, ezért szoktam rá arra, hogy a telefonomba írok mindent, hiszen az mindig nálam van és jelez a program előtti napon és a program előtt egy órával, így biztos nem feledkezem el semmiről.

Hallottál már az időmenedzser foglalkozásról? Szerinted mennyire van szükség rájuk a mai világban?

Azt gondolom, hogy talán nincs annyira nagy szükség, kereslet erre a típusú támogatásra, mert valójában nem hiszem, hogy nálam jobban bárki más be tudná osztani az időmet vagy fel tudná mérni az életemben a prioritásokat: én ismerem legjobban magamat. Ha valaki ebből a szempontból gyengébb képességű, időmenedzsmentből “kettes alá”, akkor valószínűleg nincs vállalkozása, hiszen vállalkozóként készség kell, hogy legyen az időnk megfelelő szervezése, beosztása.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Húsvét előtt negyven napig a hithű keresztény ember böjtöl. Vagy legalábbis a legújabb vallási trendek szerint lemond valamiről, ami számára fontos az életben. Mi most a klasszikus pénteki húsmentes étkezés irányából közelítettük meg ezt az időszakot és megnéztük, a Veszprém belvárosi éttermek mennyire figyelnek arra, hogy a napi menükben legyen húsmentes alternatíva is. 2024. március 21. 20:28 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Van élet az Országos Kéken túl is Van élet az Országos Kéken túl is Itt a tavasz, csalogat a természet, kezdődik az igazi túraszezon. Az Országos Kéktúráról mindenki hallott már, most viszont néhány kevésbé ismert útvonalat ajánlunk a környékről.  2024. március 5. 17:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.