2020. február 24. // Mátyás névnap

Tanulj kommunikáció-és médiatudományt a Pannon Egyetemen!

2019. január 30. 4:00
Ahogyan azt már korábban megírtuk, 2019 őszétől új szakok indulnak a Pannon Egyetemen. Az utolsó szak, mely bemutatásra kerül, a kommunikáció-és médiatudomány, a szakvezető pedig dr. András Ferenc, egyetemi docens – emellett pedig a Dunaföldvár Tv alapítója, vezetője –, akit a szak tudnivalóiról kérdeztünk.

A közösségszervezés alapszak, és a mentálhigiénés közösség-és kapcsolatépítő mesterképzésen kívül tehát, már kommunikációs-és médiatudományra is lehet jelentkezni:

„Mondhatni, hiánypótló szak Veszprémben, hiszen az országban ez egy működő és piacképes szak. Hároméves BA képzésről beszélünk, melynek az államilag támogatott részére viszonylag magas a ponthatár, viszont az önköltséges részét sikerült a legolcsóbbra kihozni. Nappali és levelezős képzés egyaránt indul.

Ami a szak tartalmi részét illeti: amikor az ember el akar érni valamit, meg akarja értetni magát a másikkal, kommunikációs jeleket használ. Ezek lehetnek direkt jelek, mint például a nyelv. Kérdés, hogy hogyan értjük meg a másikat. Ehhez a nyelvet kell megtanulni, és természetesen nem árt hozzá ismerni az embert. Ha egy kicsit magunkba nézünk, rájöhetünk, hogy a közösségi létezéshez mi az, ami leginkább szükségeltetik: a kommunikáció. Ahhoz, hogy megértsük a másikat, jeleket kell befogadnunk, majd értelmeznünk kell azokat.

A tárgyak összeállításánál nagy szerepet kaptak azok, melyek az ember megismeréséről szólnak, a kifejezőképességről, a gondolkodásról, az agyműködésről, a tudatról, de természetesen rengeteg nyelvészeti tárgy van, és a kommunikációs technikák ismerete is központi helyen áll. A szakhoz a digitális szerkesztő szakirány választható; a képzésben végzett hallgatók nemcsak hivatásos sajtósként helyezkedhetnek el, hiszen minden olyan feladatot el tudnak majd végezni, ami jó kommunikációs készséget igényel: például a cégek világában egy jól megírt email, a logók gyártása, a szórólapok elkészítése, vagy egyéb szövegek gondozása.

Aki erre a szakra jön, az írott sajtó nyomtatott és nem nyomtatott világa mellett a televíziózásban, és a rádiózásban is otthonra lelhet. A képzést egy nyolcvanórás gyakorlat kíséri, melyre a negyedik félévben kerül sor. Ehhez már számos helyi együttműködést sikerült szereznünk, mint például a Méz rádió, a Veszprém Tv, vagy a Napló.”

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Csütörtökig kell hitelesíteni a felvételi jelentkezéseket
Csütörtökig kell hitelesíteni a felvételi jelentkezéseket
Csütörtökig kell hitelesíteni a felvételizőknek jelentkezésüket a szeptemberben induló képzésekre.
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A kutatás örömével ismerkednek a fiatalok Veszprémben
A reál- és természettudományok fiatal kutatóié lesz a főszerep két napon át Veszprémben. Idén a Vetési Albert Gimnáziumban rendezik a Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáját, amelyre száznál is több középiskolás diák érkezett Veszprémbe.
Felvételi: négy nap maradt a jelentkezésre
Felvételi: négy nap maradt a jelentkezésre
Alig több mint négy nap maradt a felsőoktatási jelentkezési határidőig. A felvételizőknek február 15-ig kell meghozniuk a döntést, hogy melyik egyetem melyik szakján szeretnének továbbtanulni.
Az egyetemi évek véget értek, a tanulás nem
Az egyetemi évek véget értek, a tanulás nem
Csütörtökön délelőtt kézhez kaphatták a diplomájukat a Pannon Egyetem Mérnöki Karának végzős hallgatói. Az egyetemi éveket immár a hátuk mögött tudhatják a fiatalok, az (ön)képzés viszont folytatódik.
Dr. Pósfai Mihály kapta a Polinszky-díjat
Dr. Pósfai Mihály kapta a Polinszky-díjat
A Pannon Egyetem oktatója, a korábban többek között Széchenyi-díjjal is kitüntetett geológus korábban úttörő eredményeket ért el az ásványtani kutatás területén.
2020. február 24. // Mátyás névnap