2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap

Tanulj kommunikáció-és médiatudományt a Pannon Egyetemen!

2019. január 30. 4:00
Ahogyan azt már korábban megírtuk, 2019 őszétől új szakok indulnak a Pannon Egyetemen. Az utolsó szak, mely bemutatásra kerül, a kommunikáció-és médiatudomány, a szakvezető pedig dr. András Ferenc, egyetemi docens – emellett pedig a Dunaföldvár Tv alapítója, vezetője –, akit a szak tudnivalóiról kérdeztünk.

A közösségszervezés alapszak, és a mentálhigiénés közösség-és kapcsolatépítő mesterképzésen kívül tehát, már kommunikációs-és médiatudományra is lehet jelentkezni:

„Mondhatni, hiánypótló szak Veszprémben, hiszen az országban ez egy működő és piacképes szak. Hároméves BA képzésről beszélünk, melynek az államilag támogatott részére viszonylag magas a ponthatár, viszont az önköltséges részét sikerült a legolcsóbbra kihozni. Nappali és levelezős képzés egyaránt indul.

Ami a szak tartalmi részét illeti: amikor az ember el akar érni valamit, meg akarja értetni magát a másikkal, kommunikációs jeleket használ. Ezek lehetnek direkt jelek, mint például a nyelv. Kérdés, hogy hogyan értjük meg a másikat. Ehhez a nyelvet kell megtanulni, és természetesen nem árt hozzá ismerni az embert. Ha egy kicsit magunkba nézünk, rájöhetünk, hogy a közösségi létezéshez mi az, ami leginkább szükségeltetik: a kommunikáció. Ahhoz, hogy megértsük a másikat, jeleket kell befogadnunk, majd értelmeznünk kell azokat.

A tárgyak összeállításánál nagy szerepet kaptak azok, melyek az ember megismeréséről szólnak, a kifejezőképességről, a gondolkodásról, az agyműködésről, a tudatról, de természetesen rengeteg nyelvészeti tárgy van, és a kommunikációs technikák ismerete is központi helyen áll. A szakhoz a digitális szerkesztő szakirány választható; a képzésben végzett hallgatók nemcsak hivatásos sajtósként helyezkedhetnek el, hiszen minden olyan feladatot el tudnak majd végezni, ami jó kommunikációs készséget igényel: például a cégek világában egy jól megírt email, a logók gyártása, a szórólapok elkészítése, vagy egyéb szövegek gondozása.

Aki erre a szakra jön, az írott sajtó nyomtatott és nem nyomtatott világa mellett a televíziózásban, és a rádiózásban is otthonra lelhet. A képzést egy nyolcvanórás gyakorlat kíséri, melyre a negyedik félévben kerül sor. Ehhez már számos helyi együttműködést sikerült szereznünk, mint például a Méz rádió, a Veszprém Tv, vagy a Napló.”

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Rollertöltőkről és új szakképzőhelyről dönt majd a Közgyűlés
Rollertöltőkről és új szakképzőhelyről dönt majd a Közgyűlés
A bizottságok munkájáról adott tájékoztatást péntek délután Hegedűs Barbara alpolgármester.
Új veszprémi kerekasztal alakult a Jutasi lakótelepen
Új veszprémi kerekasztal alakult a Jutasi lakótelepen
A Jutasi úti lakótelepen működő oktatási és köznevelési intézmények részére összehívott kerekasztal első ülését csütörtök este tartották az Agórában.
Összeült a Veszprém Megyei Diákparlament
Összeült a Veszprém Megyei Diákparlament
November 11-én tartotta éves ülését a Veszprém Megyei Diákparlament, ahol a diákságot érintő, oktatásra vonatkozó kérdésekről tárgyaltak, illetve megválasztották az Országos Diákparlament Veszprém megyei tagjait.
Mégsem kell nyelvvizsga a felvételihez?
Mégsem kell nyelvvizsga a felvételihez?
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a HÖOK-kal és más szervezettekkel való egyeztetés után azt javasolja a kormánynak, hogy a kötelező nyelvvizsga követelmény kerüljön ki a felsőoktatási felvételi elvárások közül.
Nem mindennapi szerepben a Báthory pedagógusai
Nem mindennapi szerepben a Báthory pedagógusai
A veszprémi Báthory iskolában idén is már hagyományosan megünnepelték a népmese napját. Ez alkalomból a Kacor király című népmesét tanulták be a tanító- és tanárnénik a gyerekek legnagyobb örömére.
2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap