Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Gyerekkorunk megnyúlt nyarai és a jelen végtelen tömbje

2019. január 29. 12:00
Einstein megállapította, hogy az idő relatív: vagyis nem feltétlenül ugyanolyan gyorsan telik mindenki számára. Ráadásul nemcsak az idő lehet gyorsabb vagy lassabb a körülményektől függően, hanem az is folyamatosan változik, hogy mi hogyan érzékeljük.

Kezdjük az egyszerűbb végén! Azt talán mindenki tapasztalta már, hogy a hangulatunk mennyire befolyásolja az időérzékelésünket. Amikor boldogok vagyunk, jól érezzük magunkat, valósággal repül az idő, míg amikor a vasútállomáson ülünk a vonatra várva, csak vánszorognak a percek. A hétfő végtelen hosszúnak tűnik, a hétvégének meg vége, amint kettőt pislogunk.

Van azonban egy másik jelenség is, ami könyörtelenül lecsap ránk életünk során: ahogy idősödünk, egyre inkább azt érezzük, hogy gyorsul az idő. Emlékezzünk vissza gyerekkorunk hosszú, végtelennek tűnő nyári szüneteire! Ehhez képest amikor felnőtt fejjel feldíszítjük a karácsonyfát, ott motoszkál bennünk az érzés: mintha csak néhány hete lett volna, hogy lebontottuk az előzőt.

A várakozás megnyújtja az időtA várakozás megnyújtja az időt

Ennek a feltételezett oka, hogy az ember képtelen a saját életénél hosszabb időt megtapasztalni, a saját életünk az örök viszonyítási alapunk. Egy négyévesnek az elmúlt egy év az élete negyede. Egy 25 éves számára egy év mindössze az élete 4%-a. Egy elsős diák olyan hosszúnak éli meg a nyári szünetet, mint szülei egy egész évet.

A modern emberre egyébként is jellemző, hogy az időt rohanó dologként éli meg – ehhez nagyban hozzájárulhat az is, hogy nem éljük meg a percek haladását, kevés időt töltünk a jelenben: gondolataink hol a múlton rágódnak, hol a jövőt tervezik. A manapság egyre divatosabb mindfulness mozgalom pont erre reagál: meditációval és folyamatos önfegyelemmel igyekeznek a jelen megélésére trenírozni az agyat.

A mindfulness lényege a jelen megéléseA mindfulness lényege a jelen megélése

Bizonyos értelemben ehhez az elképzeléshez kapcsolódnak a sokak által gyerekverseiről ismert, ám számos spirituális, filozófiai írást is papírra vető Weöres Sándor gondolatai, aki egyszer így fogalmazott a jelenről:

„Az én időélményem, amit még egyetlen írásomban se tudtam még csak érzékeltetni sem, az, hogy tulajdonképpen az idő áll, és tömbszerű és végtelen, nem gondoltam, hogy a jövő és a múlt is benne van, hanem csak úgy, hogy csak jelen van. Mióta a mindenség létezik, elkezdődött a jelen, és azt sosem érte utol a múlt, és sosincs reményünk arra, hogy a jövőt megközelítsük. Szóval az idő a jelennek egy végtelen tömbje, amin belül a lények megjelennek, mozognak, kihalnak belőle, de sose volt múlt, és sose lesz jövő. Benneállunk a dolgokban, amik körülöttünk lengedeznek, és mi is lengedezünk benne, de azért nem egészen mindegy, hogy hogyan lengedezünk, és hogy a dolgok hogyan lengedeznek. Szóval nem mondanám azt, hogy az ember passzív maradjon. Ha lengedezik is minden, azért nem mindegy, hogy az merre és hogyan lengedezik.”

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.