2022. január 17.
//
Antal névnap

Kísérleti üzemben működik tovább a királyszentistváni hulladékkezelő

2019. január 30. 15:04
Beszámolt 2018-as tevékenységéről a az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás csütörtökön, a veszprémi önkormányzat Közgyűlésén. A központi téma a királyszentistváni központ működése volt.

Mint a társulás beszámolójából kiderül, tavalyi működésük három fő terület köré csoportosult: egyrészt a korábban elvégzett fejlesztések és beszerzett eszközök üzemeltetése, a közszolgáltatás fenntartása volt a dolguk; tovább folytatódott a Észak-Balatoni Térség Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer működési területén lévő 33 db települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjának fenntartási időszaka, illetve a közszolgáltatási területen komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése valósult meg, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre.

Munkagép a királyszentistváni telepen (archív)Munkagép a királyszentistváni telepen (archív)

Az elmúlt évben több panasz is érkezett a királyszentistváni központ környékén érezhető szaghatás miatt, Czaun János, a társulás elnöke az ezzel kapcsolatos helyzetet is felvázolta.

„Az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Rendszer központi telephelyeként működő királyszentistváni telep környező lakosságot zavaró hatásaival kapcsolatos lakossági panaszok, bejelentések és önkormányzati megkeresések hatására a telep üzemeltetését végző Közszolgáltató ÉBH Nonprofit Kft. a tulajdonos Társulással és az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-vel együttműködve több, többletköltségekkel járó intézkedést is tett annak érdekében, hogy a telephelyen az engedélyben foglaltak szerint folytatott üzemeltetés mellett keletkező esetleges szaghatásokat minimalizálja.”

Az NHKV Zrt. végül arra tett javaslatot, hogy a telepen 2019. január 1-től függesszék fel a hulladékgazdálkodási tevékenységet. Az üzemeltető, a társulás és az NHKV Zrt. közösen igyekezett megoldást találni a helyzetre, a telep működésének felfüggesztését azonban végül elvetették.

Czaun János a királyszentistváni telepen (archív)Czaun János a királyszentistváni telepen (archív)

„A vizsgálatból kiderül, hogy a királyszentistváni telep tevékenységének felfüggesztését tartalmazó változatok esetében – azon túl, hogy ezen esetekben a hulladékkezelésben az uniós irányelvekkel ellentétes irányban tett lépés valósulna meg, mivel a hulladék jelentős részét kezeletlenül, a benne lévő haszonanyaggal együtt nagy távolságokban lévő más lerakókban tudnánk elhelyezni − olyan mértékű többletköltségekkel kell számolni, aminek fedezete a szolgáltatási díjban nem biztosított, így a közszolgáltató és a közszolgáltatásban közreműködő cégek működése ellehetetlenül − ami veszélyezteti a közszolgáltatás ellátását −, továbbá hosszútávon a lakosság terheit növeli vagy a Társulás, azon keresztül az önkormányzatok számára jelenít meg többlet terhet.”

Vagyis anyagilag és környezetvédelmi szempontból is rossz döntés lenne a telep működésének felfüggesztése.

Ehelyett a telepet „kísérleti üzemben” működtetik tovább, vagyis Királyszentistvánra csak Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi gyűjtőkörzetből, közvetlen ráhordással érkezik lakossági kommunális hulladék, az ajkai, a pápai és tapolcai gyűjtőkörzet hulladéka nem kerül Királyszentistvánra, az itt begyűjtött hulladékot más hulladékkezelő létesítménybe (Inotára, Zalahalápra, esetleg Csérre) szállítja az üzemeltető. A királyszentistváni mechanikai kezelés során leválasztott biológiai frakció további kezelés nélkül átszállításra kerül más hulladékkezelő telepre.

A Társulási Tanács meg van győződve arról, hogy az eddigi intézkedések fenntartásával és a szükséges fejlesztések megvalósulásával a telep működésének környező településeken élő lakosokat zavaró hatásai minimalizálhatók.

A Közgyűlésen több ellenzéki képviselő - Gerstmár Ferenc (LMP), Katanics Sándor és Hartmann Ferenc (MSZP-DK-PM) - is aggodalmát fejezte ki a társulás kintlévőségei miatt. Czaun ezekre reagálva kijelentette: az NHKV Zrt. megkezdte a kifizetéseket, az idei évben a teljes összeget rendezik majd.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Napirend előtt: veszprémi kilakoltatásokról, késlekedő játszótérről kérdeztek
Napirend előtt: veszprémi kilakoltatásokról, késlekedő játszótérről kérdeztek
A gyulafirátóti játszótérről, a közösségi közlekedés vonzóbbá tételéről és a munkavállalók érdekképviseletéről is szó volt az önkormányzat decemberi közgyűlésén napirend előtt.
Erdei iskola, bútorgyár, várfalsétány – ez történt az év utolsó közgyűlésén
Erdei iskola, bútorgyár, várfalsétány – ez történt az év utolsó közgyűlésén
Erdei iskola az eplényi vasútállomásnál, kemping a Balaton Bútorgyár területén, rezsicsökkentett áram – ezek a témák is felmerültek a képviselő-testület utolsó idei ülésén.
Napirend előtt: utak, bázis, repülőtér
Napirend előtt: utak, bázis, repülőtér
A Gyulafirátót mellett épülő katonai bázis, a Kádártánál tervezett utak, a szentkirályszabadjai repülőtér és a közösségi tervezés kiterjesztése volt téma a közgyűlés novemberi ülésén napirend előtt.
A kamera, a klíma és a Kódex
A kamera, a klíma és a Kódex
A lakóközösségek kamerarendszerre pályázhatnak, menetrend szerint változik a V-Busz menetrendje. Ez történt a közgyűlésen novemberben.
Napirend előtt: ösztöndíjakat adtak át
Napirend előtt: ösztöndíjakat adtak át
A V-Busz, útfejlesztések és a részönkormányzatok sorsa is téma volt napirend előtt az októberi közgyűlésen.