Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Kiállítás, ahol hit és művészet összefog

2019. február 6. 4:03
Szűz Máriát ábrázoló alkotásokból összeállított vándorkiállítás érkezett Veszprémbe: a tárlat március 17-ig megtekinthető a Szaléziánumban.

István király Imre halálát követően Máriának ajánlotta fel az országot, hogy gondos és féltő édesanyaként óvja: őseink mindig Mária védelmét keresték, akinek nevét harci kiáltásként használták, később a leggyakoribb magyar női névvé vált, magyar településeket neveztek el róla a Kárpát-medencében.

A magyar Szűz Mária-kultusz a világon egyedülálló történelmi és szellemi kapcsolat: a Boldogasszony-kép eltérő értelmezéseit, sokféleségét megjelenítő kiállítás kortárs művészi szemlélettel, új kontextusba helyezi a Mária-ábrázolást.

A vándorkiállítás különböző nézőpontokból világítja meg a Boldogasszony és a magyarság kapcsolatát, miközben a Kárpát-medence közösségeinek összetartozását is hűen jelképezi.

- Veszprémben, Gizella és Szent István városában ez a kiállítás hazaért - fogalmazott Némedi Lajos alpolgármester.

Némedi Lajos kiemelte: a tárlat - úgy, mint a Boldogasszony kultusz - minőségteremtő és -megtartó erővel rendelkezik közösségeink, a magyarság számára, ezért fontos, hogy minél több helyre eljusson.

A vádorkiállítást a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2015-ben indította útjára a budapesti Várkert Bazárból, a csíksomlyói Szűz Mária szobor elkészültének 500. évfordulójának tiszteletére. Ötvenöt alkotó ötvenöt művészi értelmezését láthatjuk a kiállított különböző technikákkal készült művekben: textilből, bőrből kreált képek, festmények és szobrok is helyet kaptak a Szaléziánum falai között.

A tárlat megnyitója a kiállítás eszméjéhez méltó hangulatot nyújtott az érdeklődőknek: a Padányi Katolikus Iskola növendékei Mária énekek előadásával varázsoltak ünnepi atmoszférát az átlagos hétköznapba.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke kiemelte, hogy a kiállítás a Kárpát-medence összefogásával a Szent Istváni küldetést hivatott teljesíteni: a tárlat különböző területek művészeinek alkotásait vitte el a Délvidék, a Felvidék, a Kárpátalja és Erdély városaiba, hogy művészi és szellemi kapocsként kösse össze a Kárpát-medencében szétszórt nemzetünket.

- A magyarság megmaradásának záloga, a keresztény hit megőrzése, illetve a Szűz Máriával azonosított Boldogasszony tisztelete - zárta a megnyitót dr. Márfi Gyula, érsek.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.