2019. augusztus 23., péntek
Bence névnap

Különös élményeim kötődnek Adyhoz

Január 27-én volt 100 éve, hogy meghalt az egyik legnagyobb magyar költő, Ady Endre. Az évforduló kapcsán veszprémi művészeket, írókat és más ismert helyi embereket kérdeztünk Ady Endréről. Elsőként a Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László vall a költő rá gyakorolt hatásáról.

„Sokat jelent számomra Ady. Sokáig a kedvenc költőm volt. Holtversenyben vannak mellette mások is, de megmaradt alapvetően a kedvenceim között. Különös élményeim is kötődnek hozzá: születésének 100. évfordulóján volt egy országos Ady Endre verseny, amin városok versenyeztek egymással, és én végzős bölcsészként és kezdő színészként a kecskeméti csapatot erősítettem. 2001-ben pedig az első színházi évadunkban rendeztem egy Ady írásaiból létrehozott színpadi játékot, A föltámadás szomorúsága címmel, melyben én voltam Ady Endre. Nagy élmény volt.”

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatójaVándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója

Kedvenc Ady-költemény

„Az egyik legkedvesebb versem a Párisban járt az Ősz. Olyan érzéki területeket mozgat meg, és mélyen szól valamiről, - ami nincs száz százalékig kimondva - hogy magyar költészet egyik mintapéldájának, egyik legszebb alkotásának tartom.”