2020. szeptember 19. // Vilhelmina névnap

Kacatok a polcodon - avagy a kevesebb néha több

2019. február 10. 13:00
Neked hogy néz ki a polcod? Könyvekkel van tele? Vagy talán kis apró szobrokkal? Vagy csak látod, hogy tele van, de tulajdonképpen nem is tudod, mivel? Ismerkedjünk meg a gyűjtögetés fokozataival...

A rend fontosságát talán senki nem kérdőjelezi meg, de mi van akkor, ha nem szeretnénk kidobni a nagyszüleinktől kapott apróságokat, melyek ugyan forintban keveset érnek, de szívünknek annál többet jelentenek. Fel kell számolni a rend érdekében ezekkel az apróságokkal?

Megéri a minimalizmusért és a letisztult szobáért, ha kivágjuk gyerekkorunk emlékeit?

Nem gondolnám, hogy megéri. Őrizgessük a szép emlékeket, ha tárgy formájában maradtak fent, akkor úgy.

24.hu24.hu

Vannak olyan emberek is - szerintem túlérzékeny emberek, a szó pozitív értelmében -, akik képtelenek megválni szinte minden olyan tárgytól, ami bekerül a szobába, lakásba. A negyvenéves postai levelektől kezdve a régen lejárt színházbérleteken át a karácsonyi ajándékok csomagolópapírjaikig. Egyes állítások szerint, amit egy évig nem használunk, arra nincsen szükségünk. Főleg az idősebbekre, és azon belül is a nőkre jellemző jobban, hogy lakásuk a bolhapiacra hasonlít. Mégis azt gondolom, hogyha valaki ezzel a "zsúfoltsággal" boldog, akkor nem tehet mást. Őrizgeti a megmaradt dolgokat, és talán mosolyt csal az arcára, ha nap közben rápillant egyre-egyre. Melegebb hangulatot kelt, mint egy üres, ámde nagyon modern szobaberendezés.

De mi van akkor, ha játékokkal van tele a szoba? Milyen hatással van a kisgyermekre, ha szobájának minden milliméterét játékok lepik el, és akárhová lépünk, valami megszólal, szirénázik, röfög, vagy sír.

A bőség zavarában a gyermek nem tud felszabadultan kiválasztani egy játékot,

hanem meglát egyet, elkezd vele játszani, de közben észreveszi, hogy van szirénázó autó is, ami sokkal izgalmasabb, így lecseréli arra. És ez így megy tovább, de egyik játékot sem használja ki igazán.

népszavanépszava

Nem olyan régen múlt el a karácsony, íme egy mulatságos példa a gyerekek játékválasztásáról: a karácsonyfa alatt csupa világító óriási játék. A legkisebb unokatestvérem még a közös éneklés közben - mely alatt még nem nyúlunk az ajándékokhoz - odasomfordált a karácsonyfához, és leszedett egy díszt. Mondanom sem kell, hogy egész este azzal játszott, a szülei pedig hiába mutogatták neki a távirányítós traktort utánfutóval...

Ha mégis sok a játék, vagy a kacat a házban és meg szeretnénk válni tőlük, akkor sem kell egyből a kukára, vagy az eladásra gondolni, hiszen a rászoruló gyermekeknek biztos, hogy nem csak egy kacat lesz a tucatban, hanem maga a csoda, az érték.

Szabó Eszter

További cikkek

Túldokumentált gyermekek
Túldokumentált gyermekek
Először a történelemben gyermekeink egyedi adatait már jóval a születésük előtt rögzítjük; gyakran már a fogantatásuk pillanatától, majd később egész életük során.
A veszprémi miniszobroknak már őrző-védője is van
A veszprémi miniszobroknak már őrző-védője is van
Korántsem jellemző, de az „Ezt láttam Veszprémben!” elnevezésű Facebook-csoportban kedves, pozitív hangvételű bejegyzésre bukkantunk.
A magyar szemorvos, aki csodát tesz a kongói esőerdőben
A magyar szemorvos, aki csodát tesz a kongói esőerdőben
Persze a csodát ne úgy képzeljék el, mint a vízen járást, mégis, mindaz, ahogy dr. Hardi Richárd misszionárius szemorvos segíti a Kongói Demokratikus Köztársaság legszegényebb vidékein élőknek visszaadni a látásukat, maga a csoda.
A hírnév nyomában Pierre Richard-ral
A hírnév nyomában Pierre Richard-ral
Tavaly ősszel a Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik sztárvendége Pierre Richard volt. A közönségtalálkozót és a francia színésszel történő közös filmnézést egy sajtótájékoztató előzte meg. Késve érkezem a budapesti Kempinski Hotelbe, ahová a „magas szőke” érkezését várjuk. Késve, vagyis a kezdéshez képest csak egy órával korábban, de meglepetésemre nem hemzseg még a hely a kíváncsi újságíróktól. Még…
A négy fal között tartani azt, ami odatartozik
A négy fal között tartani azt, ami odatartozik
Valóban szükség van-e Veszprémben az érzékenyítésre, vagy csak néhány mikrocsoport próbál felülni a nemzetközi toleranciavonatra?
2020. szeptember 19. // Vilhelmina névnap