Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

30 év - 46 kötet Erdélyről

2019. február 8. 4:00
Mennyiségileg ez a két szám jelzi a Veszprémben élő házaspár, Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál munkáját a történelmi Székelyföldről. Munkájuk azonban nem csak számadat. A szerzőpáros honismereti és irodalmi fotóalbum-sorozatából csütörtök este nyílt kiállítás az Agórában.

„Hosszú évek óta járjuk Erdély tájait. Aprólékos munkával feltérképeztük, lefotóztuk szépségeit, értékeit, összegyűjtöttük Székelyföld, e történelmi tájegység kincseit, melyeket fotóalbum formájában tárunk olvasóink elé”- írja a kötetről Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál.

Az ERDÉLY című honismereti és irodalmi fotóalbum-sorozat a Veszprémben élő házaspár munkája, akiknek gyökerei Erdélybe nyúlnak vissza. Kalotaszeg településeinek ismertetését követően Székelyföldet bemutató honismereti fotóalbumaik jelentek meg, az első 30 évvel ezelőtt. Az évek folyamán a Déli- és Keleti Kárpátok feltérképezése, valamint a Bihar-hegység bemutatása közben a Mezőség településeit is albummal szemléltették.

A színes képekkel illusztrált sorozat egyes darabjai megörökítik a történelmi múltat, a földrajzi környezetet, az adott tájegység hagyományait, népművészetét, az erdélyi magyarság hitéletét, valláskultúráját.

Csütörtök este a sorozatból kiállítás nyílt a Veszprém Agóra Kulturális Központban. Soós Andrea előadóművész közreműködése után a vendégeket Porga Gyula polgármester köszöntötte, aki szerint különleges alkalom, hogy nem csupán egy kiadvány, hanem egy egész sorozat rendhagyó bemutatójára került sor Veszprémben.

- Nem csak könyvekről van szó, hanem egy egész életműről. A legtöbb városban külön ünnep, mikor a házaspár bemutatja műveit, Veszprém azonban el van kényeztetve, ugyanis itt ez a hétköznapok része,- ráadásul a szerzők köztünk élnek. A könyvet végiglapozva azok közé kerülhetünk, akik hátradőlve átélhetik, hogy mit jelent Erdély - mondta.

Az ERDÉLY sorozat a helyi Prospektus Nyomda közreműködésével jelenik meg. A nyomda tulajdonos- ügyvezető igazgatója, Szentendrei Zoltán a megnyitón úgy fogalmazott: a sorozat egy szenvedélyes munkával létrehozott maradandó alkotás, amely a jövőnek állít kézzelfogható emléket.

A kiállítás fővédnöke Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki úgy látja, hiánypótló alkotás született a 30 év alatt.

– Minden erdélyi tájegység közel áll hozzánk, de Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy még különlegesebb, hisz ez Veszprém testvérvárosa. Nem csak névleges kapcsolat van a két település között, hanem példaértékű, élő kötelék. A könyvsorozat lehetőséget ad arra, hogy ha fizikailag nem is, de úgy érezzük magunkat, mintha Erdélyben lennénk.

Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál munkája, -szenvedélye- példaértékű, hisz a magyarság kincseit ápoló és őrző tevékenységükön, és ez által a 46 kiadványon keresztül érződik a helyi kultúra, a lokális identitás, és a vidék összetartó ereje - fogalmazott.

A kiállítás ingyenesen tekinthető meg február 15-ig az Agóra Kulturális Központ első emeletén, ez után Balatonfüreden látható.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.